Sonbaharın gelmesiyle alerji mevsiminin de başladığını aktaran Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, bu dönemde peş peşe hapşırma, boğazda kaşıntı, burun tıkanıklığı, nezle, gözde sulanma gibi belirtilerin görüldüğü çocuklarda, ailelere alerjik nezle veya göz alerjisine karşı dikkatli olmaları uyarısında bulundu.
Çocuğunuz sık sık grip oluyor, öksürüyor ve koşunca nefesi sıkışıyorsa, bir de kokulara karşı aşırı hassasiyet varsa nedeni astım olabilir.
Mevsim değişikliklerinde alerjenlerin artmasına bağlı özellikle astımlı çocuklarda görülebilecek ataklara dikkati çeken Akçay, şöyle devam etti:
"Astım, günümüzde çocuklarda en sık görülen kronik hastalıklardandır. Her 7 çocuktan birinde astım görülüyor. Sık sık grip olan ve öksüren, öksürüğü iki haftadan uzun süren, koşunca nefesi sıkışan, kokulara karşı hassas olan çocukların mutlaka astım yönünden alerji uzmanlarınca değerlendirilmesi gerekir. Astım teşhisi, çok önemlidir. Yanlış teşhis, gereksiz ilaç kullanımına neden olabildiği gibi, astımı olan bir çocukta da astım teşhisi atlanarak, sık sık hastalanmaya neden olabilir. Bu nedenle doğru teşhis, çok önemlidir."
"İLAÇLARIN TAM ETKİNLİK SAĞLAMASI 2 AYI BULABİLİR"
Prof. Dr. Akçay, sonbaharın astım hastalığı olan çocuklarda, sıklıkla atağa neden olabilecek bir dönem olduğuna işaret ederek, "Muayene bulguları ve test sonuçlarına göre eğer astımı kontrol altında tutacak bir ilaca başlanacaksa eylül ayı, ideal bir zamandır. Kullanılan ilaçların etkisinin ortaya çıkması, yaklaşık bir hafta sürebilir" ifadelerini kullandı.
Genellikle ilaçların tam olarak etkinlik sağlamasının ise 2 ayı bulabileceğini aktaran Akçay, bu nedenle eylülde başlanılacak tedaviyle kışa hazırlıklı şekilde girilebileceğini belirtti.
Kaynak: AA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM