Cerrahoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Vücut Dışından Uygulanan Şok Dalga Tedavisi"nin (ESWT) ilaç kullanmadan, hastayı ameliyat etmeden, uyuşturmadan uygulanan özel bir tedavi yöntemi olduğunu, bu yöntem sayesinde çok kısa süre içinde, birkaç seansta yüksek başarıyla hastaların tedavi edildiğini söyledi.
Bu tedavi yönteminde yüksek enerjili ses dalgalarının bir başlık yardımıyla tedavi edilmek istenen bölgenin üzerine odaklandığını ifade eden Cerrahoğlu, bu sayede şok dalgasındaki akustik enerjinin dokulara geçerken basınç, elastik güç ve kavitasyon etkisi oluşturduğunu belirtti.
Prof. Dr. Cerrahoğlu, ESWT uygulamasının hastada geçici olarak ağrıyı azaltmayı değil girişimsel tedavi gerektirmeden hastanın kalıcı ve kesin tedavisini amaçladığı bilgisini vererek, şöyle konuştu:
"Yapılan çalışmalarda tedavi sonrasında kas spazmların azaldığı, ağrıyı azalttığı ve iyileşme dokusunda kollajen sentezini arttırdığı, yeni damarlanmanın hızlandığı ve mekanik olarak daha güçlü bir doku elde edildiği görülmektedir. ESWT teknolojisi, zararlı metabolitlerin uzaklaştırılmasını hızlandırır, dokunun oksijenlenmesini arttırır ve hasarlı dokunun enerji kaynağı ihtiyacını karşılar metabolizma ve dolaşımını düzenler. Kireçlenmiş dokuların biyokimyasal olarak kireçlerinin çözülmesini başlatır.
Sorunlu bölgesi tespit edilen hastanın rahatsızlığı bulunan bölgesine ultrason jeli sürülür. Özel cihazlarla oluşturulan şok dalgaları özel başlık aracılığı ile belirlenen bölgeye odaklanarak uygulanır. İlk seanstan itibaren 1 haftalık süre içerisinde ağrılarda azalma görülebilir."
-Hangi hastalıklarda uygulanıyor--
Yüksek enerjili ses dalgalarıyla tedavi yönteminin özellikle omuz kalsifik tendiniti, tenisçi dirseği, omuz sıkışma sendromu, aşil tendon problemleri, koşucu dizi, tetik noktalar, ve kalça ağrısı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığını anlatan Cerrahoğlu, ağrının kaynaklandığı yere yapılan şok dalga tedavisinin çoğu olguda başka bir tedaviye gerek kalmadan iyileşme sağladığını ifade etti.
Akut enfeksiyonu ve kanama bozukluğu olanlarla, akciğer, kalp, iç organlar ve göğüs kafesi, boyun bölgesi, baş ve sinirlere yakın bölgelere ESWT'nin uygulanmadığını ifade eden Cerrahoğlu, hamilelerin, kalp pili kullananların ve tümörlü hastaların da tedavi dışı tutulduğunu söyledi.
Cerrahoğlu, ESWT'nin tedavi sırasında uygulanan bölgede oluşan ve kısa sürede geçen hafif ağrı, ciltte oluşan hafif kızarıklık ve şişlik dışında önemli bir yan etkisinin bulunmadığını, hastaların tedavi seanslarından sonra günlük işlerine devam edebildiklerini, iyileşme sonrasında rahatsızlığın tekrarlama olasılığının da oldukça düşük olduğunu kaydetti.
CBÜ Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi'ndeki kliniklerinde yüksek enerjili ses dalgalarıyla vücut dışından şok dalga tedavisinin uygulandığını bildiren Cerrahoğlu, kliniklerinde bulunan ESWT cihazını ise kurucu başkanı olduğu ve halen ikinci başkanlığını yürüttüğü Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği Manisa Şubesi'nin bağışı olarak hastaneye kazandırdıklarını sözlerine ekledi.
AA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM