Vücutta işlevsel olarak büyük öneme sahiptir.
Selenyum başta yaşlanmayı önleyici özelliği ile bilinir. Ancak bunun yanı sıra kanserden tiroide kadar pek çok yerde faydasını görebiliriz. Yaşlanma karşıtı olarak ön planda olan bu element tahriplere karşı hücre zarını korur ve böylece hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmayı geciktirir. Kollajen dokuların korunmasında yardımcıdır.
Bir takım zehirlenmelere, örneğin cıva ve kadmiyum zehirlenmelerinde de kullanımı olan selenyum güneşin zararlı etkilerinden de vücudumuzu korur.
Selenyumun son günlerde en çok üzerinde durulan etkisi de tiroidler üzerindeki etkisidir. Selenyum eksikliğinde kanda T4 ve TSH hormonu artar, T3 hormonu ise azalır. Ayrıca vücutta T4’ün aktif olan şekline yani T3’e dönüşümünde de etkilidir.
Katarakttan ve enfeksiyondan koruyucu özelliği de vardır. İmmün sistem çalışmasında etkilidir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Bağışıklık üzerindeki etkileri herpes virüsü üzerinde de etkili olabilir, bu konuda ve AIDS üzerine etkilerinde çalışmalar devam etmektedir.
Et ve deniz ürünler, tahıllar, soğan, sarımsak, ceviz, ayçiçeği ve tereyağında bulunur. Öerilen günlük selenyum dozu erkekler için 70 mcg, kadınlar için 55 mcg’dir. Günde 400 mcg’den fazla alınmamalıdır.
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM