Indiana eyaletindeki St. Mary Üniversitesi’nde araştırmacılar, geliştirdikleri yeni aletin sahte ilaç sorununu çözeceğini umuyor. Alet beş dakika içinde sahte ilacı gerçeğinden ayırabiliyor.
Araştırmacı Elizabeth Bajema, “Sahte mi, gerçek mi” diye emin olamadığınız ilacı kırmızı çizgiye sürüp toz olarak dökülmesini sağlıyorsunuz. Sonra da tozlu kalıbı, mavi çizgiye denk düşünceye kadar suya batırıyorsunuz. Sudaki elementler, sahte veya gerçek ilaçlar için farklı renklere bürünüyor, bu şekilde sonucu hemen alıyorsunuz,” şeklinde konuşuyor.
Araştırmacı Elizabeth Bajema ile Diana Vega Pantoja, Profesör Toni Barstis’le birlikte, tüm dünyada yaygın biçimde sahtesi üretilen ağrı kesici ve ateş düşürücü Panadol’un gerçek olup olmadığını belirleyecek bu özel kimyasal kağıdı geliştirdi.
Toni Barstis, “Panadol’un sahtesi hem ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak satılıyor hem de ya antibiyotik ya da sıtma ve verem hastalıklarında kullanılabilecek bir ilaçmış gibi piyasaya sürülüyor,” şeklinde konuşuyor.
Patrick Lukulay, “Sahte ilaçlar yüzünden verem, sıtma ve HIV/AIDS gibi hastalıklara yakalananlar doğru tedavi göremiyor. Bu sorun giderek de büyüyor,” diyor.
Patrick Lukulay, tüm dünyada gıda ve ilaçların güvenliğini takip eden US Pharmacopeia adlı sivil toplum örgütünün başkanı. Lukulay, özellikle gelişmekte olan ülkelerde eczacılar, gerçekle sahtesini birbirinden ayıramadıkları için sahte ilaçların yaygın biçimde dağıtıldığını söylüyor.
Bartis, “Artık önce eczacıları eğitiyoruz. Çünkü onlar ilaçların sahte olduğunu anlayacak duruma gelirlerse bu sorunun çözümünde önemli bir rol oynayabilirler,” diyor.
Barstis, geliştirdikleri sahte ilaç belirleme aletini sadece eczacıların değil herkesin kullanabileceği hale getirmek üzere bilgisayar mühendisleriyle çalıştıklarını söylüyor.
Voa NEWS
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM