İlaç harcamalarının son 3 yılda düşüş eğiliminde olduğunu belirten Çelik, “Gayri Safi Milli Hasıla’da ilacın payı 2011’de yüzde 1.23 olarak gerçekleşmiş, 2012 sonunda ise yüzde 1.05 olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir” dedi. 2011’de kamu sağlık harcamalarının 2002’ye göre reel olarak yaklaşık yüzde 99.1, ilaç harcamalarının da yüzde 33 artış gösterdiğini açıklayan Çelik, MHP’li Ali Öz’ün sağlık sistemiyle ilgili sorularına şu yanıtları verdi:
“Genel Sağlık Sigortası ile birlikte 2002’de yıllık 2.1 olan hekime müracaat sayısı 2011 yılında 7.3 olarak gerçekleşti. Tüm vatandaşların sağlık güvencesi altına alınması ve yıllar itibariyle hekime müracaat sayılarındaki artışlar kamu sağlık harcamalarının artışındaki ana unsurlardır. Ayrıca vatandaşların sağlık bilincinin gelişmesi, sağlık alanında yeni teknolojilerin gelişmesi, sağlık hizmetindeki artışlar da harcamaların artışındaki nedenler arasındadır. Tetkik sayısındaki artışlar doğrudan sağlık harcamalarını artırıcı etki göstermemektedir. Ayrıca adli bir vakanın araştırılması, tespiti, kanıtı veya adli açıdan tıbbi görüş verilmesi gibi medikolegal kapsamında verilen hizmetler de SGK harcamaları kapsamına dahil değildir.
İSRAF VE İRRASYONELLİK
Sağlık alanında gelişen hızlı teknolojik gelişimin ve yeni ürünlerin sağlık hizmetine sunumunun harcamalar üzerinde artırıcı etki yaptığı bilinmektedir. Performansa dayalı ekonomik gelir temininin özellikle ilaç giderlerini ciddi derecede arttırdığı söylenmektedir. Ancak reçetelenen ilacın içeriği hekimin performans ödemesini doğrudan etkilememektedir. ”
HÜRRİYET
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM