Ortopedive Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgün Erçeltik, ''Sağlık taraması yaptırarak spora engel bir durumunuzun olup olmadığını belirleyin. Daha önceden bilinen sağlık probleminiz varsa, spor yapmaya karar vermeden önce doktorunuzla görüşün, riskli sporlardan kaçının'' dedi.
Dr. Özgün Erçeltik; futbol, basketbol, tenis, aerobic egzersizler, koşu, yüzme gibi sporların, daha iyi bir vücuda sahip olmak ve sağlıklı yaşamak gibi nedenlerle yapıldığını belirterek, Yaz mevsiminin verdiği enerjinin yanı sıra yazın ince kıyafetlerin içinde fit görünme isteği nedeniyle spor salonları her zamankinden daha bir dolu, daha bir hummalı çalışmaya sahne oluyor. Aynı zamanda spor yapmaya uygun olan sokaklar, parklar ve kumsallar da. Uzmanlar her fırsatta sporun fit bir vücut sağlamasının yanı sıra sağlığa da birçok faydası olduğunu dile getiriyor ve herkesin spor yapmasını öneriyorlar. Ancak hemen her konuda olduğu gibi, sporda da bilinçli davranmak ve aşırıya kaçmamak çok önemli. Aksi halde spor bu kez tam tersi bir etki gösteriyor ve başta kalp olmak üzere hem genel vücut sağlığına hem de kas-iskelet sistemi sağlığına ciddi zararlar verebiliyor. Bu nedenle spora başlamadan önce bazı kurallara bilmek ve ona göre hareket etmek yaşamsal önem taşıyabiliyor ifadelerini kullandı.
Spora başlamadan önce bilinmesi gereken 3 önemli kural
Dr. Erçeltik, spora başlamadan önce bilinmesi gereken 3 önemli kuralı anlattı. Sağlık taraması yaptırarak spora engel bir durumun olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Özgün Erçeltik, Daha önceden bilinen sağlık probleminiz varsa, spor yapmaya karar vermeden önce doktorunuzla görüşün, riskli sporlardan kaçının. Vücudunuza ve yaşınıza en uygun sporu belirleyin ve kısa sürede yoğun aktivite programları yerine, giderek artan aktivite programlarını tercih edin. Yapacağınız sporla ilgili bilgi edinin ve uygun giysi, ayakkabı ile malzeme kullanın. Temas veya yarışma sporuna başlamadan önce 15-20 dakika ısınma ve kasları germe egzersizleri yapın önerilerinde bulundu.
Spor yaralanmalarının nedenleri
Spor yaralanmalarının nedenleri hakkında da bilgi veren Dr. Erçeltik, yaralanmaların kişisel ve çevresel olarak ikiye ayrıldığını kaydetti. Erçetik, şöyle dedi: Kişisel nedenler; zayıf kas ve kemik yapısı, anatomik bozukluk, daha önce geçirilen yaralanmalar ve ameliyatlar, kronik hastalık ve enfeksiyonlar, psikolojik sorunlar, yaş ve cinsiyet, spor kurallarını bilmemek olarak sıralanabilir. Çevresel nedenler ise, antrenmansız olmak, kötü malzeme, spor kurallarına uyulmaması, elverişsiz zemin ve kötü hava koşullarıdır. Spor alanında yaralanan herhangi bir sporcuya bilinçli yaklaşmak çok önemli, aksi halde istenmeyen daha kötü sonuçlar gelişebiliyor. Yaralanan sporcu uygun bir şekilde spor alanı dışına almalı (sedye ile taşınma gibi). Yaralanan bölge istirahat pozisyonuna alınmalı ve ödem gelişmemesi için hemen buz tedavisine başlanmalı. Buz doğrudan cilt ile temas etmemeli, 10-15 dakika süreyle uygulanmalı. Buz tedavisi 2 saat arayla günde 5-6 kez uygulanabilir. Daha sonra yaralanan bölgeye göre bandaj ile kompresyon veya atel uygulanmalı. Özellikle alt ekstremite yaralanmalarında bacak yükseğe (kalp seviyesine) kaldırılmalı. İlk yardımdan sonra yaralanan sporcu uygun bir merkeze götürülerek, Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı tarafından muayene ve tetkik edilmeli.
Kaynak: DHA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM