>Nedir? Nasıl Bir Hastalıktır?
İltihaplı romatizmal hastalıklardan biri, Eklemin etrafını çevreleyen kıkırdak zarın iç bölgesinde meydana gelen iltihaplanmadır. Toplumda en fazla görülen romatizmal hastalıktır. Doğu-Batı ülkeler arasında bu hastalığa yakalanmış nüfus arasında farklar vardır. Batı toplumları daha az paya sahiptir.
Romatoit artrit e Genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin tetiklemesiyle ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyöz ajanlar, sigara, olumsuz ortam koşulları, rutubet, aşırı kilo sebep olmakta ve hastalığın gelişimini hızlandırmaktadır. Bayanlarda erkeklere oranla (%50-66) daha fazla görülmektedir.
>Belirtileri?
-Eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık görülmesi, sabah kalkıldığında ufak hareketleri yapmada güçlük çekilmesi. Hareketlerin yapılması sırasında ağrı hissedilmesi. Kireçlenme bulguları.
>Eklemden Başka Yayılımı?
Uzun süre tedavi edilmez ise sistemik etki gösterebilmekte fakrlı doku ve organlarda gelişim gösterebilmektedir. Sistemik hastalık iç organlarda akciğer, kalp, cilt te değişikleri olabilir hatta kan tablosunu etkileyebilir.
>Tanısı?
Zaman zaman Uzman doktorlar teşhis koymakta zorlanmaktadırlar. Hastanın şikayetleri, hastalık öyküsü, kan tahlillerinin değerlendirilmesi ile tanı konabilmektedir.
Labratuar sonuçları olarak kullandığımız teknikler Radyoloji film çekimi, Romatoit Faktör Testi, Anti-SSP (kandaki antikorların pozitif bulunması) testi, kontras boylar ile yapılan belirteç testleri.
>Tedavi;
Tedavi süreci kombine hade ilaç, fiziksel egzersizler ve gerekli görüldüğünde cerrahi müdahaleler ile yapılmaktadır. Burada sayılanlardan sadece birini uygulamak iyileşme ve uyum sürecini engellemekte hastalıktan tam anlamıyla kurtulmak mümkün olmamaktadır.
Romatoit artrit görülen kişilerde genellikle hareket kısıtlılığı nedeniyle kaslar az çalışır. Az çalışan kaslar güç kaybederek atrofi görülür. Atrofiyi engellemek ve eklemin sahip olduğu açısal fonksiyonlarını kaybetmemesi için fiziksel egzersizler tedavi süresince hastanın direnç göstermesine rağmen uygulanmalıdır
İlaçlar ile tedavi işlevine göre iki gruba ayrılmaktadır;
1-Semptomatik Tedavi
Semptomatik tedavide hastanın şikayetleri sebebi araştırılmaksızın yok edilmeye çalışılır. Bunlar halk dilinde ağrı kesici tıp literatüründe iltihap önleyiciler NONSTEROİDAL ANTİİNFLAMATUAR dır. Ayrıca KORTİKOSTEROİTLER de ek olarak romatoit artrit te kullanılmaktadır.
2-Hastalık Seyrini Yavaşlatan-Yön Değiştirmesini Sağlayan Tedavi
Sülfasalozoprin, metotroksan, sülfasalazin, Hidroksi Klorikin, Anti-TNF ajanlar kullanılarak hastalık yavaşlatılmaktadır.
KAYNAK;
Prof. Dr. Şule Yavuz (Marmara Üniversitesi İç Hastalıkları Uzmanı AD Romatoloji BD Öğretim Üyesi ‘’Romatoit Artrit Röportajı’’
Muhammed Harun BAYRAM
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM