Uzak dokulara yayılımı olan ama tümöre bağlı aşırı derecede kanaması olan hastalarda da kullanılabilir.
Sistektomi 2 şekilde uygulanır;
Parsiyel (kısmi) sistektomi: Mesanenin yan veya kubbesinde, mesanen duvarına yayılmış tümörü olan hastalar veya mesane divertikülü içerisinde tümörü olan hastalar parsiyel sistektomi adaylarıdır. Mesanenin bir bölümünün çıkarılması esasına dayanır. Parsiyel sistektomi sonrası hastalar mesanesinde yeteri kadar idrar biriktiremeyebilirler. Bu durum çoğu hastada geçiciyken bazen kalıcı olabilir.
Radikal sistektomi: Cerrahi olarak tüm mesanenin çıkarılmasıdır.n Yüksek gradeli, yüksek evreli kanseri olan hastalarda uygulanır. Erkekte; mesane ve çevre yağ dokuları, mesaneye komşu karın zarı (periton), prostat ve seminal veziküller, kadında; mesane ve çevre yağ dokusu, mesaneye komşu karın zarı (periton), rahim ağzı (cervix), rahim (uterus), vajina ön duvarı, idrar yolu (urethra) ve yumurtalıklar (overler) rezeke edilmektedir. Radikal sistektomi yapılan bayanlar rahim alındığından; erkeklerde prostat ve er bezi (seminal veziküller) alındığından meni idrar yoluna boşaltılamadığı için çocuk sahibi olamazlar. Eğer erkekte prostat içinden geçen idrar yolunda kanser yayılımı söz konusu ise mesane ile birlikte tüm idrar yolu da çıkarılmalıdır.
Üroloji Dergisi yayınlanan bir çalışmaya göre, radikal sistektomi yapılan mesane kanserli hastalar için, robotik cerrahi yaklaşımı ile aynı onkolojik etki oluşmakta ve potansiyel perioperatif fayda göstermektedir.
Araştırmacılar; "Sonuçlarımız onkolojik etkinlik verileri açısından anlamlı bir farklılık göstermektedir" dedi. “Robotik laparoskopik radikal sistektomi ile tahmini kan kaybı azalması mevcuttur. Sonuçlarımızın daha büyük birçok prospektif randomize klinik çalışmada doğrulanması gerekir” şeklinde ifade etti.
http://www.renalandurologynews.com dan Çeviridir.
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM