İntihar başta olmak üzere birçok yan etkisi olduğu gerekçesiyle tartışılan antidepresanların reçetesiz satışı tartışılıyor. Zaman'ın haberinden sonra konuyla ilgili inceleme başlatan SGK, antidepresanlara kolay ulaşımın risklerini tespit etmek amacıyla farmakolog ve psikiyatristlerden oluşan uzman bir heyetten konuyla ilgili rapor talep etti.
Depresyon hastalarının tedavisinin önünde ise birçok engel bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Türkiye'de 100 bin kişiye bir psikiyatrist düşüyor. Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Savaş, hekimlere uygulanan performans sistemi nedeniyle bir psikiyatristin günde ortalama 100 hastaya bakmak zorunda kaldığını belirtiyor: “Psikiyatrik rahatsızlıklar uzun zaman ayrılması gereken ve terapi yönteminin de çokça uygulanması gereken hastalıklar. Örneğin bazen hastalara 30 ile 60 dakika arasında zaman ayırmak gerekebiliyor. Ama şu anki sisteme göre bu hayal. Doktor düzgün bir maaş alabilmek için çok hastaya bakmak zorunda. Hem sistem hem de doktorlar hastaları bilinçsiz ilaç kullanımına yöneltiyor. 2020'den itibaren psikiyatrik hastalıklarında ölüm ve intihar vakaları artabilir.”
Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Aydın ise “Antidepresanların intihara kadar varan ciddi yan etkileri var. Benim bazı hastalarım bile kayda girmiyor diye bana yazdırmadan gidip reçetesiz ilaç alıyor. İlaca ulaşım zorlaştırılmalı.” diyor. Uluslararası Pazarlama Servisi (IMS) verilerine göre Türkiye’de 2003 yılında 14 milyon 238 bin kutu olan antidepresan kullanımı 2012 yılında 36 milyon 881 bin kutuya ulaştı. Bunun maddi karşılığı 380 milyon TL.
ZAMAN
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM