İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Selim Badur, sonbaharın gelmesiyle gündeme gelen aşıları değerlendirdi. Solunum yolu enfeksiyonlarını, aslında ölümlerin oldukça yoğunlaştığı bir patolojik grup olarak değerlendiren Badur, gribal enfeksiyonların Dünya Sağlık Örgütü’nün izlediği iki enfeksiyondan biri olduğunu kaydetti.
Gribin soğuk algınlığı ile çok karıştırıldığına da değinen Selim Badur, gribin ani yüksek ateş ve birden başlayıp yatağa düşürmesi ile nezle-soğuk algınlığından ayrıldığını ifade etti. Ayrıca gribin öngörülemeyen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu; başlangıç tarihi, şiddeti, etken suşu ve süresinin değişken olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Selim Badur ayrıca grip aşısının ne zaman olunması gerektiğinden de bahsetti. 2006 yılından bu yana grip mevsiminin ileri kaydığına dikkat çeken Badur, bu mevsimin Ocak ile Mayıs ayları arasına tekabül ettiğini söyledi. Gripten korunmada aşının önemine dikkat çekerek özellikle risk grubu hastaların bunu ihmal etmemesi gerektiğini belirtti. Grip aşısının yıldan yıla değiştiğine de vurgu yaparak, her yıl yeni aşı olunması gerektiğine değindi. Ayrıca 65 yaş üstü hastalarda grip aşısının grip mevsimine daha yakın bir zamanda yapılması gerektiğini ve bir sene içinde ikinci kez tekrar edilmemesi gerektiğini ifade etti. Sözlerine şöyle devam etti “Risk gruplarında gribin ciddiyeti bilinmiyor. Kişiler risk grubu olduklarının farkında değil. Üstelik risk grubu hastalara grip aşısının ücretsiz olduğunu da bilmiyor. Bunu bilenlerin de aşının etkinliği konusunda şüpheleri var. Benim söyleyeceğim, özellikle risk grubu başta olmak üzere, herkes grip aşısını önemsemeli ve gribi basite almamalıdır.”
İVEK Haber/ Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM