Üniversitedeki odasında gerçekleştirdiğimiz ziyarette hocamız bize akademik hayatından ve de bizi ileride nelerin beklediğinden bahsetti. Hocamızla gerçekleştirdiğimiz sohbetin başlıkları ise şöyle, buyurun kendisinden dinleyelim;
Mühendislik Niyetiyle Başlanan Üniversiteye Adım
Lise döneminde çalışkan bir öğrenciydim. O zamanlar matematiği çok severdim. Hocamı çok sevdiğim için matematiğe de ilgim artmıştı, hiç unutmam, Lütfi Eyüboğlu. Üniversite için matematik ağırlıklı bir bölüm düşünmüştüm. Hep mühendislik, mimarlıktı aklımdan geçenler. Bizim zamanımızda tercihler puanlar gelmeden önce yapılırdı. Ben de tercihlerimi yaparken, abimin yönlendirmesiyle sağlık alanında tek tercih olarak İstanbul Eczacılığı da yazdım. Eczacılık kazandığım için önceleri üzüldüm ama okula başladığımda dersleri o kadar sevdim ki, anlatamam. O kadar farklı seçeneğin arasından tek eczacılık tercihim beni bugün olduğum konuma getirdi. Siz daha şanslısınız. İnternet ortamı var, her bilgiye ulaşmanız daha kolay. Bizimse gördüğümüz kadardı her şey, daha fazlasını bilmek için yaşamak gerekiyordu.
Eczacılığı da Başarıyla Okudum
Eczacılığın da iyi öğrencileri arasındaydım. Eczane eczacılığına yaklaşmadığımı görünce yine abimin de önerisiyle İşletme masterı yapıp sanayi eczacılığına yönlenme düşüncem oldu. Ancak okulda bir hocamın tavsiyesiyle kendimi akademisyen olarak eczacılıkta buldum.
Farmakognozi Eczacılıkta İlgimi Çeken Alan Oldu
Farmakognozi doğal kaynaklarla çalışmamız hasebiyle ilgimi çekti. Doğal kaynaklı ürünler diğer sentetik ilaçlara da model olduğu için, doğayı sevdiğim için farmakognozi severek çalıştığım bir alan oldu.
Yüksek Lisansta Günay Sarıyar Hocamla Çalıştık
Ben ilk çalışmalarımı Papaver türleri üzerinde yaptım. Tezimi Günay Sarıyar hocamla birlikte yaptım. Türkiye Papaverler açısından oldukça zengin bir ülke. O dönemde önemine binaen ve yaygınlığı dolayısı ile benim de yüksek lisans çalışma konum olmuştu.
Farmakognozi Yüksek Lisansta Ne Yaptırıyoruz Dersek…
Yüksek lisans çalışmalarında Farmakognozide yaptığımız şeyler ekstraksiyon ve kromotografi yöntemleriyle madde elde etme çalışmalarıdır. Tüketme ile yan maddelerden kurtarma işlemi yapılır. Kromatografik yöntemle maddeler birbirinden ayrılır. Sonraki adım ise elde edilen maddenin yapı tayinidir. UV, IR, NMR spektroskopisi gibi yöntemlerle yapı tayini yapılabiliyor.
Doktora Daha Bağımsız Çalışmaya İmkan Sağlıyor
Doktora tezim başka bir Papaver türüydü. Çalışmayı da nihayetinde iyi bir dergide yayımladık. Doktora daha bağımsız bir şekilde kendinizi ortaya koyabilme imkanı tanıyor. Yorucu ama bir o kadar da zevkli bir süreç olduğunu düşünmekteyim.
Ve Sonrası Doçentlik…
Üniversitenin ortaya koyduğu kriterlere uyuyorsanız ve de bölümünüzde kadro açıldığı takdirde daha sonraki aşama yardımcı doçentlik. Ben doçentlik çalışmalarımda Glassium türleri üzerinde çalıştım. Daha sonra fenolik bileşikler üzerine yoğunlaştım. Flavonoitler, dihidroizokinolinler, fenolik grubunda maddeler izole edip yapılarını aydınlattım.
Birlikte Çalıştığım Öğrenciyi Aktif Tutmaktan Yanayım
Ben öğrencilerim için aktif bir eğitimden yanayım. Akademik çalışmalarda öğrenciyi aktif hale getiriyorum. Bu yolla daha verimli bir yol izlediğimi düşünüyorum.
Lisans Eğitimine Önem Vermek Gerekir
Lisans eğitiminizin sonunda akademik olarak devam edin, etmeyin gördüğünüz dersleri ve içeriklerini önemsemeniz gerekiyor. Lisans eğitiminde elde ettiğiniz küçük bilgiler sizi diğer insanlardan ayırır durumda kılıyor. Çünkü siz herhangi biri değil, bir meslek sahibi, bir eczacısınız. Eczane dahi açacak olsanız gelen hastanıza faydalı olabilmek açısından bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Hastaya vereceğiniz güven sizin donanımınızla alakalı oluyor.
Röportaj: Ayşe Esra GÜLER- Ülkü ALKO
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM