Probiyotik kelime anlamı olarak yaşam için anlamı taşımaktadır. Probiyotikler, barsaklarda mevcut olan ve metabolizmanın düzenli devam etmesi için gerekli olan organizmalardır. Bu organizmalar canlı olup, varlıkları vücuda zararlı değildir.
Laktobasillus, bifidobakterium ve asidofilus kültürlerini içeren bazı bileşimler halinde yüzyıllardır içerikleri ve fonksiyonları bilinmeden kullanılmış probiyotik takviyeler vardır. Bu kullanımların en önemlisi Türklerin mayalama yöntemi ile buldukları yoğurttur. Evde uygun şartlarda hazırlanmış yoğurt, probiyotik içeren besinler içinden en sağlıklısı ve en önemlisidir. Laktobasiller ise ilk olarak Pasteur tarafından kullanılmıştır.
Besinlerle alınan probiyotiklerin barsaklara canlı bir şekilde ulaşabilmesi için, kullanılan suşların mide asidine ve de sindirim kanalında karşılaşacakları diğer engellere karşı dayanıklı olmaları gerekmektedir.
Probiyotikler yeterli miktar alındığında birçok fonksiyonun işlevinde katkı sağlıyor. Alınan gıdaların yakımından ve de emiliminden sorumlu olan bu küçük ve faydalı organizmalar, sindirim kanalı sorunlarının yanı sıra bağışıklık sisteminin de dostudur. Kolesterol ve diyabet için de dengeleyici unsur sayılabilecek olan probiyotik içeren besinlerin kullanımı, sağlığına dikkat eden herkes için önemlidir. En önemli ve en bilinen etkisi de konstipasyon üzerine olan etkileridir. Bu bakteriler barsakların düzenli çalışmasına önemli derecede katkı sağlamaktadır.
Probiyotiklerin kalın barsakta çoğalma ve üremesine katkıda bulunan bitkilerin sindirilmeyen bileşiklerinden oluşan prebiyotiklerde, probiyotik kullanımında önemlidir.
Probitotiklerin sağlıklı olarak bulunabileceği ve varlığını devam ettirebileceği besinlerin başında süt ürünlerin, bu ürünlerin başında da yoğurt geliyor. Bazı fermente tahıl ürünlerinde de bulunabilen probiyotik bakteriler, eczanelerde bazı formları halinde de satılmaktadır.
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM