Bu bitkinin çok fazla türü bulunmaktadır. Ayrıca papatya ya benzeyen bazı türlerde papatya olarak piyasaya sürülmektedir.
Papatya mayıs ve haziran aylarında toplanır daha sonra gölgede kurutularak kullanıma hazır hale getirilir. Bu papatya stoku üretiminden kullanımına maksimum 1 yıl içinde kullanılmalıdır. 1 yılı geçen stoklarda oksidasyon ve rutubetle beraber bozunma meydana gelebilmektedir.
Papatya içerisinde bulunan uçucu yağ ve etken maddelerle vücut ta oluşan patolojik ve psikolojik pek çok durumda destek olmaktadır.
Yapılan araştırmalarda mayıs papatyasının mide şişkinliği, sindirim zorluğu, gaz problemlerinde faydalı olduğu tespit edilmiştir. Gaz krampları, kolik semptomlar ve uterus üzerinde antispazmodik etkisi vardır.
Gastrit ve ülsere karşı kullanılır. İçeriğinde bulunan alfa-bisabolol anti-ülser etkilidir.
Journal of Agricultural and Food Chemistry de yayınlanan bir araştırmaya göre kan şekerinden kaynak alan böbrek, göz hastalıklarında papatya çayının tedavi edici ve koruyucu etkisinin olduğu belirtilmiştir.
Papatya çayı ayrıca uyku bozukluklarında uyku düzeni oluşturmak için kullanılır. Bu papatya çayında bulunan flavonoitler sayesinde gerçekleştirmektedir. Yatmadan 30 dakika evvel içilen papatya çayı uykuya dalmada kişiye yardımcı olacaktır. Ayrıca streste ve anksiyetede (iç sıkıntı) olumlu sonuçlar alındığı görülmektedir.
Papatya da bulunan etken maddeler ki bunlar genellikle flavonoit ve uçucu yağlar vücutta oluşan ödemleri atmaktadırlar. Sadece belli bir bölgede değil sistemik etki ile vücudun herhangi bir yerinde bulunan ödemlerin atılmasında oldukça etkilidirler.
Burun tıkanıklığı ve sinüzitte kaynar suda yapılan papatya suyu burunda buharını çekmek suretiyle kullanılmaktadır.
Saç ve saç köklerinin bakımında kullanılır. Saça sürülen papatya saçın rengini açar. Cilde tatbik edilerek sürülen papatya çayı ciltte oluşacak sivilce oluşumu engellenir, ciltte olan ödemler giderilir ve tazelik sağlar. Tüm bu etkiler papatyanın kozmetik olarak da etkilerinin olduğunu göstermektedir
Papatya çoğu çevre tarafından güvenli, tedavi edici olarak onaylanmaktadır. Almanya, Japonya, Amerika gibi ülkeler papatya konusunda araştımalar yapmakta ve bu bitkinin kullanımına yeşil ışık yakmaktadır.
Papatya kullanımında dikkat edilecek hususlar şunlardır.
-Hipoglisemisi olanlar
-Şeker hastası olup şeker ilaçları kullananlar
-Papatyaya karşı alerjisi olanlar
Bu bitkiden uzak kalmaları tavsiye edilmektedir.
Motorlu taşıt kullananlar, dikkat gerektirecek işte çalışanlar papatya çayının merkezi sinir sistemi üzerinde meydana gelen sedatif etkisinden dolayı bu süreçte kullanmamaları tavsiye edilir.
Muhammed Harun BAYRAM
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM