Liv Hospital Obezite Cerrahı Prof. Dr. Koray Tekin, zayıflama ameliyatları hakkında bilgiler verdi:
Obezite ameliyatları kimler için uygun?
Vücut kitle indeksi (VKİ); vücut ağırlığının, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanır. VKİ'si 40'ın ya da yandaş hastalık varlığında 35'in üzerinde olan kişiler; diğer yöntemlerle kilo verememeleri halinde ameliyat düşünebilirler. Ameliyata karar vermeden önce psikiyatrist ile de görüşüyoruz.
FAZLA KİLO ÖMRÜ KISALTIYOR
İnsülin kullanımı gerektiren şeker hastalığı olan ve VKİ'si 34 olan biri ameliyat olmamalı mı?
Amerikan Metabolik ve Bariyatrik Cerrahi Derneği, pratikte bu tür kişilerle çok karşılaşıldığı için geçtiğimiz aylarda internet sitesinde ek bir açıklama yapma gereği duydu. Bu açıklamada; 900 bin kişinin incelendiği 57 çalışmanın sonuçlarına dayanarak vücut kitle indeksi 25'in üzerinde olan kişilerde, ölüm riskinin her 5 puanda, yüzde 30 oranında arttığı belirtildi. Buradaki riskin yaşa bağımlı olmaksızın felç, kalp krizi ve şekerle ilgili olduğu gözlenmiş. Sonuçta; VKİ 30-35 arası olanlarda bile, yaşam süresinin üç yıl kısaldığı düşünülüyor. Amerikan Metabolik ve Bariyatrik Cerrahi Derneği "Böyle bir durumda klasik VKİ rakamlarının altında olan fakat özel durumları nedeniyle ameliyatlardan fayda görebilecek kişileri de bu yöntemlerden mahrum tutamayız" diyor.
Ameliyat son nokta mı?
Obezite cerrahisi diyetin ta kendisidir; yoksa sihirli değnek değil. Zaten hastalara ameliyat sonrasında diyet yapmayacaklarsa, bu ameliyatı düşünmemelerini söylüyoruz. Ameliyat sizin adınıza diyet yapmaz. Normalde diyet yaparken açlıkla mücadele ediyoruz fakat ameliyat sonrası açlık hissi olmadığı için diyet yapmak daha kolaylaşır.
YEME DÜRTÜ BOZUKLUĞU NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hastalarla yaptığımız görüşmelere; diyetisyen ve psikolog da katılır. Obezite sorunu olan kişilerde; tıkanırcasına yeme dürtü bozukluğu ve gece yeme sendromu olabiliyor. Tedavi sonrası hastaya bu konuda da destek veriliyor çünkü bu kişiler ameliyat olsalar bile sorunları çözülmez."
"BOĞAZINI TUT BİRAZ" DEMEK ÇÖZÜM DEĞİLDİR!
Obezite sorunu olan kişileri sağlıklı beslenmemekle suçlayarak onlara biraz haksızlık ediyor olabiliriz. Hepimiz doyduğumuzda yemeyi sonlandırıyoruz. Hiçbirimiz aç dolaşmaktan hoşlanmıyoruz, öyle değil mi? Obezler de öyle... Yani irade konusunda aynıyız. Morbid obezitenin hastalık olduğunu, kişinin yanlış tavırlarından ziyade, genetik farklılık olabileceğini bilmek gerek. Bunu anladığımızda, "Niye boğazını tutamıyorsun?" demekten başka önerilerimiz de olabilir.
BİRAZ KİLO ALDIM, YAZ DA GELDİ" DİYE GELENLERİ GERİ ÇEVİRİRİM
Obezite ameliyatı "Ben biraz kilo aldım, elbiselerim yakışmıyor" veya "Yaz geliyor, zayıflamam gerekiyor" diyenler için değil! Onları geri çeviriyoruz. Mesela 1.55 boyunda, 88 kilo olan bir kadınının, VKİ 36'dır. Bu kriterlere göre; şeker hastalığı veya yandaş hastalığı yoksa, ameliyat olamıyor. Ancak son beş yıldır bu yöntemlerle uğraşmış ve başarısız olmuşsa, ameliyat ediyorum. 1.65 boyunda, şeker hastası kadını düşünelim. 90 kilo ve beş yıldır insülün kullanıyor, kilo alıp veriyor. VKİ'si 33. Kriterlere göre ameliyat olmamalı ama hasta istiyorsa, yakınları da izin veriyorsa ameliyat ediyorum.
TÜP MİDE AMELİYATI OLAN 10 YIL KİLO ALMIYOR
Bu ameliyata rağmen, uzun dönemde kilo alımları olabiliyor. Bu sebeple ikinci hatta üçüncü ameliyatlara gerek olabiliyor. Ben başta sadece kısıtlayıcı etkisi olan tüp mide yöntemini önerirken, ikinci, hatta üçüncü ameliyatlar da olabileceğini düşünerek hareket ediyorum. İstatistiklere bakıldığında; hastaların yüzde 60'ı tüp mide ameliyatıyla 8-10 yıl kilo almıyor. Mide by-pass'ı yapılan grupta da yüzde 20 oranında uzun dönemde kilo alımı oluyor.
Vücut Kitle İndeksi
18.5'den düşük: Düşük kilolu
18.5-24.9 arası: Normal kilolu
25-29.9 arası: Fazla kilolu
30-34.9 arası: Şişman (Hafif)
35-39.9 arası: Şişman (Orta)
40'dan yüksek: Morbid obez
SABAH
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM