Yasa Değişikliği Gerekli İdi
6197 yasası uzun zamandır üzerinde çalışılan bir proje. Bu yasanın düzenlenmesi son zamanlarda ciddi bir gereklilik arz etmekteydi. Şayet bunu yapmazsak eczacılık kendi kendini yok edecekti.
Fakülte Açılmasını Engellemek Diye Bir şey Olamaz
Bugün sürekli eczacılık fakülteleri açılıyor ve buna paralel sürekli de eczane açılıyor. Dünyada hiçbir yerde fakülte açmak isteyenin önünü tıkayamazsınız. Fakülte açılmasını engelleyen uygulama yapılmaz, aksine mesleği korumak için uygulama yapılır. Fakülte açılması ayrıca değerlidir. Eczacılık mesleğinin bu yasa ile yapılabilir olmasını öngörüyoruz.
Bu Yasa Serbest Eczacılığın Yapılabilirliği İçin Geldi
Serbest eczacılığın yapılabilirliği için bu yasa çıktı. Hizmet kalitesini yükseltmek için bunu yapıyoruz. Nitelikli halk sağlığı sunulmasının önünü açıyoruz. Eczacılık mesleğinin verilen hizmetler doğrultusunda yapılandırılması için çalışıyoruz. Avrupa ülkelerinde bulunan eczacılık koşullarına uyum için yapıyoruz. Eczane açımında işi valiliklere bırakarak eczane açılmasının yerelleşmesini ve eczane açarken zaman kaybetmelerini önlemeye çalışıyoruz. Eczacılıkla alakalı miadı dolmuş maddeleri ise reformize ediyor ya da kaldırıyoruz.
Meslek İçin Pek Çok Avantaj Sözkonusu
Geleneksel tıbbi ürünlerin satımı eczacılarla sınırlı olacak. Yeni mezun eczacılar için yardımcı eczacılık alternatifi olacak. Ciroya göre eczane ikinci eczacısını barındıracak. Eczacı eczanede olmadığı sürece mesul müdür olması kuralı gündemde var. Bu tür aldığımız önlemlerle etik sorunların önlenmesini sağlamayı ümit ediyoruz.
Yeni Yasa İle Eczacılığın Tanımı Yapıldı
Yeni yasada çok güzel bir eczacılık tanımı yer alıyor. Eczacıların çalışma alanlarının yanı sıra tanımının da yer alması yeni yasa ile gerçekleşti. Diğer bir madde serbest eczacılık uygulamasını değiştiriyor. Burada bir pratik sorun çözülüyor. Belediyeler eczaneleri tek tek dolaşıp harç alamayacak.
Hizmet Puanı Uygulaması da Yeni Yasada Mevcut
Hizmet puanı çalıştığı ilçeye ve doktorasının olup olmamasına göre değişecek. Doktora için katsayı 1.25 ile çarpılıyor. 30 yıllık eczacının hakkı müktesep. En az 2 yılda bir eczane açılabilecek yerlerin listesi Sağlık Bakanlığı’nca belirlenir, puanlara göre yerleştirme yapılır. Eşit puan sahipleri arasında kura geçerlidir.
Yurt Dışı Eğitiminde Denklik Sınavı Eczacılıkta Var
Yurt dışında alınan diplomalar için sadece eczacılık mesleğinde denklik sınavı mevcut. Hangi üniversiteden mezun olursanız olun denklik sınavı şart durumda.
10 Yıl Sonrası İçin Teori Üreteceksek
10 yıl sonrası için bu yeni yasa üzerinden yorumlar yapılıyor. 10 yıl sonra AR-GE artarsa eczacı ihtiyacı da artar, bu gözle de bakılmalıdır. Lakin okutulan farmasötik teknoloji bilgisi ile bu olmaz. Eczacı gitmediği için endüstride kimyager tercih ediliyor. Ben zamanında birlikte 12 yılda sadece 3 eczacı çalıştırabildim. 19 tane kimyacı vardı ve hepsi eczacılardan daha iyiydi, 17 tanesi ODTÜ mezunu idi ve çalışkandılar.
Mesleğin Saygınlığı Olmaz
Şimdi meslek saygınlığını yitirecek gibi bir laf dolanıyor. Kendiliğinden saygı olmaz. Saygı bilgiyedir, beceriyedir. Mesleğe saygı diye bir şey yoktur. Saygı kişinin ahlak ve kabiliyeti ile orantılıdır. Eczanelerde çalıştırılacak olan yardımcı eczacının her türlü hakkı korunmuş durumda. Başka hiçbir meslek grubu için bunun yapılabilirliği şu an için yoktur. Lakin denetimlerde daha sıkı olacak bunun üzerine.
İVEK HABER/ Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM