Mezoterapi derinin orta tabakasına ilaç enjeksiyonu yöntemidir. İlk kez 1952 yılında Fransız hekim, Dr. Michel Pistor tarafından uygulanan mezoterapi yöntemi günümüze değin çok gelişim göstermiştir. Bugün mezoterapi birçok ülkede mezoterapi uygulama yeterliliği belgesine sahip hekimler tarafından yapılmaktadır. Mezoterapinin anavatanı olan Fransa’da her gün yaklaşık olarak 70 000 kişi mezoterapi olmaktadır.
Mezoterapi dermokozmetik alanda, yüz gençleştirme, bölgesel zayıflama, selülit ve saç dökülmesinde kullanılmaktadır. Anestezi gerektirmeden uygulanması, seans süresinin dakikalarla sınırlı olması, sonuçlarının hızlı, kesin ve ağrısız olması (Genelde üçüncü seanstan sonra etkisi başlamaktadır.) ve uygulamadan hemen sonra kişinin günlük hayatına devam etmesi mezoterapinin diğer kozmetik ve cerrahi yöntemlere göre üstünlükleridir. Her bir seans 15–20 dakika sürer. Her yaşta ve yaz aylarında da uygulanabilmesi çok önemli bir avantajdır.
Yaşlanmanın ilk belirtileri yüzde ince çizgi ve kırışıklıkların belirmesi ve derinin elastikiyetini kaybetmesi nedeni ile boyun ve çene bölgesinde cilt sarkmalarının daha yoğun olarak görülmesidir. Mezolifting ( ya da yüz mezoterapisi) yöntemi ile yüz derisi içine özel maddeler verilerek derinin kaybettiği esneklik ve canlılık tekrar kazandırılır. Hyaluronik asit, A, C, E vitaminleri, aminoasitler, nükleik asitler, koenzimler bu amaçla kullanılan doğal maddelerdir. Deriye dışarıdan sürülerek kullanılan krem, losyon, serumlarda da benzer etken maddeler bulunur, ancak mezolifting uygulamasında bu maddeler deri içine direkt mikroenjeksiyonlar yapılarak verildiğinden kozmetiklere göre çok daha etkili olurlar. 2 hafta aralıklarla 4–6 seans uygulanması gerekir. Uygulama çok ince enjektörlerle yaklaşık 2–4 mm derinliğe yapılır. Mezolifting sonrası cilt parlak, genç ve taze bir görünüm kazanır ve kaybettiği esnekliği geri kazanır.Bu yöntem, botox ve dolgu uygulamaları ile de kombine edilebilir
Mezoterapi hamileler, emzirenler, diyabet ve kanser hastaları, iyota karşı alerjisi olanlar, kan sulandıran etkiye sahip ilaç tedavisi görenler ve cilt döküntüleri olanlar için sakıncalıdır.
Özellikleri:
İlaç karışımları amaca uygun seçilir
Düşük dozlarda verilir
Problemli bölgeye uygulanır
2-6 mm uzunluğundaki çok ince özel iğneler kullanılır
Bölgeye göre özel bir teknikle yapılır
Saç mezoterapisi saç dökülmesini önler mi?
Saç ekimi operasyonu yapılan pek çok merkezde uygulanmakta olan saç mezoterapisi, saçların canlanması, kuvvetlenmesi ve tekrar kalınlaşarak dolgun ve parlak hale gelmesi için saçlı derinin orta ve derin kısımlarına çok ince ve özel iğnelerle uygulanan bir tedavi şeklidir. İğnelerle deriye enjekte edilen madde bir aminoasit, oligo element, antioksidan, dolaşımı artırıcı, mineral ve vitamin karışımı olup saça adeta bir doping etkisi yapmakta ve metabolizmayı uyarmaktadır. Ağrısız, acısız ve yan etkisi olmayan, tamamen vücutta bulunması gereken maddelerin takviyesine dayanan bir tedavi şeklidir.
Saç mezoterapisi ile genetik sebeplerle dökülmüş ve tamamen çıplak hale gelmiş alanlardan saçları tekrar çıkarmak ve saçsız bir alanda saçların tekrar büyümesini sağlamak olası değildir.
Saç mezoterapisi yediden yetmişe herkese uygulanabilecek bir tedavi iken hamilelerde uygulanması sakıncalı olabilir. Tedavi sonrasında (yaklaşık 10 dakika sürmektedir) hemen normal yaşama dönülebilir ve şişme kızarıklık ya da morarma olmaz. Özellikle mezoterapiden yarar gördüğü tespit edilen hasta grubu, saç dökülmeleri yeni başlamış, saçları incelmiş, uzamasında problem olan yani saçın büyüme evresi olan anagen devresinde kısalma meydana gelmiş ve saç kıllarında minyatürleşmenin başladığı hastalardır. Bu kişilerde saçlarda hızlı bir iyileşme ve canlanma, uzamasında artış mezoterapi ile mümkün olabilir.
Mezoterapi uygulamalarında belirli bir standart yoktur ve genellikle uygulayıcı doktorun tecrübesi ile ilişkilidir. Seans aralıkları haftalık ya da ayda bir olabildiği gibi seans sayıları 5-15 seans arasında değişebilir. Saç dökülmesi sebebi genetikse bu sebepleri tamamen durdurmak olanaksız olduğundan yılda 2-3 kez ya da 3-4 ayda bir tek seans şeklinde bir destek tedavisi önerilir. Ayrıca erkek hastalarda genetik tipte dökülmeyi önleyebilecek ağızdan alınan “finasteride” maddesi ve bir topikal spreyle bu tedavi desteklenmelidir. Kadınlarda görülen hastalık, stres, doğum sonrası, mevsimsel dönem ve yetersiz beslenmeye bağlı dökülmelerde ise 10 seanslık bir uygulama sonrasında saçlar canlanmaktadır. Saç dökülmesine sebep olan durumlar tekrarlamadıkça (anemi, tiroid hastalıkları, çinko eksikliği, saç çekme hastalığı vb.) tekrar mezoterapi seansı gerekli olmamaktadır.
Yüz mezoterapisi nedir?
Zaman ve çevresel etkenlerle yüzde oluşmuş deformasyonların giderilmesi amacıyla yüz, boyun dekolte bölgesine mezoterapi uygulaması yapılmasıdır.
Zaman, güneş, stres, çevresel etkenlerle ciltte bazı deformasyonlar oluşur. Bunlar destek dokularını azalmasına bağlı olarak kırışıklık, çökme ve sarkmalar olarak kendini gösterebildiği gibi mimiklere bağlı olarak da kırışıklık ortaya çıkabilir.
Ayrıca güneş, çevresel etkenler, cilt altı dolaşım bozulması, cildin vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmaması sonucunda cildin mat, cansız görünümü, ciltte lekelenmeler, sarkmalar, cildin solgun görünümleri ortaya çıkabilir.
Cildin vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması, bozulmuş kan dolaşımın düzeltilmesi, azalan destek dokuların yerine konması amacıyla; en etkili yöntem olarak yüz mezoterapisi uygulaması yapılır.
Kimlere uygulanır?
Yüz, boyun, dekolte bölgesinde; zaman ve diğer etkenlerle ciltte deformasyonlar oluşmuş kişilerde oldukça başarılı sonuçlar almak mümkündür.
Yüz mezoterapi uygun hastaya uygulanması durumunda oldukça başarılı sonuçlar yaratır. Cildin ayrıntılı muayenesinden sonra en uygun yöntem seçimi yapılır.
Kaç seans uygulanır?
Yüz mezoterapisi hastanın cilt yapısına göre değişmekle birlikte 2 hafta aralıklarla 2-7 seans yapılır. Uygulamadan sonra cilt koruma mezoterapisi önerilerek 1- 3 ayda bir seans uygulama yapılarak cilt koruması mezoterapisi yapılır. Koruma mezoterapisi canlı parlak sağlıklı bir cilt için gerekli ve yeterlidir.
Nasıl Yapılır?
Cildin ayrıntılı muayenesi yapılır. Kişiye ve cildin ihtiyaçlarına uygun ilaç karışımları hazırlanır.
Uygulama bölgesi dezenfekte edilir, hazırlanan ilaç karışımı ince iğneler ile 1 cm aralıklarla cilt içine verilir. Uygulama sırasında soğuk kompres yapılarak ağrı duyusu önlenir.
Uygulama sonuçları nasıldır?
Yüz mezoterapisi uygulaması sonuçları hemen fark edilir. Cildin ihtiyaçlarının yerine konması, destek dokularının tamamlanması, dolaşımın düzelmesi sonucunda ciltte canlılık, parlaklı, daha diri ve gergin cilt görünümü oluşacaktır.
Cildin sağlıklı görünümü ciltteki yaşlılık izlerini oluşmasını önleyecek niteliktedir.
Uygulama sonrası öneriler
Mezoterapi sonrası bazı uyarılara dikkat etmek gerekir.
Uygulama sonrası uygulama bölgesinde küçük morluklar görülebilir, bunlar tedavi gerektirmeden birkaç günde kendiliğinden iyileşir.
Uygulama sonrası havuz-denize girilmemelidir(1-4 gün)
Uygulama sonrası güneşten korunmalı ve solaryuma girilmemelidir.(1 hafta) cilde uygun güneş koruyucular kullanılmalıdır.
Uygulama sonrası fondoten, pudra gibi kapatıcılar kullanılmamalıdır.(2-3 gün)
Mezoterapi selülitte etkili midir?
Kadınlarda östrojen hormonu etkisi ile cilt altı yağ hücrelerinin su ve tuz tulumu ve yağ hacminin artması ile destek doku içine sıkışıp hareketsiz kalması sonucu cildin sert, pürüzlü bir görünüm alması selülit olarak tanımlanır. Selülit genel yağlanmadan farklı bir olgu olup diyetle, egzersizle veya diğer zayıflama yöntemleriyle tamamen ortadan kaldırılamaz. Selülitin en etkin medikal tedavisi mezoterapidir. Tedavinin amacı kan ve lenf dolaşımını düzenlemek, fazla yağların parçalanmasını sağlamak, böylece selülitli dokuyu ortadan kaldırmaktır. Parçalanan yağların yakılması için tedavi diyet ve egzersizle desteklenirse çok daha iyi sonuçlar alınmaktadır.
ÜMMİYASİR HANSU
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM