Latincede Pistacia terebinthus olarak anılan menengiç bazı yörelerde çitlenbik, çıtlık, çitemik, çedene, bıttım gibi farklı isimlerle tanınmaktadır. Hasadın ardından yıkanıp, güneşte kurumaya bırakılan meyvelerin, koyu kahverengiye dönene kadar kavrulup, macun kıvamına gelince ezilmesiyle elde edilen menengiç kahvesinin sütlü olarak da hazırlanabilmektedir.
Menengiç ağacı Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinin dağlık kırsal kesimlerinde Ekimi yapılmadan ekolojik olarak yetişir. Ülkemizin doğal bitki örtüsünün bir parçasıdır. Menengiç kahvesi bu ağacın meyvesinden üretilmektedir Hasadın ardından yıkanıp, güneşte kurumaya bırakılan meyvelerin, koyu kahverengiye dönene kadar kavrulup, macun kıvamına gelince ezilmesiyle elde edilen menengiç kahvesinin sütlü olarak da hazırlanabilmektedir. Menengiç Kahvesinin içinde kimyasal madde yoktur %100 doğaldır. Ayrıca bu bitki sabun sanayinde özellikle de bıttım sabunu yapımında kullanılmaktadır.
Menengiç Kahvesinin Faydaları
Kafein içermez.
Öksürüğü Keser
Balgam Söktürür
Nefes Açıcıdır
Nefes Darlığına İyi Gelir
Antiseptik Özelliği vardır
Göğsü Yumuşatır
Solunum Yollarına faydası vardır
Ayak terlemelerini önler
Yaraları tedavi eder
Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur
Ses tellerine iyi gelir
Mide ağrılarını dindirir
Fenolik bileşenleri sayesinde kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye sahiptir
İçerik : Kavrulmuş, öğütülmüş menengiç.
Besin Değerleri: 100 gr. Menengicin içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir:
■594 kalori
■20,8 gr. protein
■51,6 gr. yağ
■16,4 gr. karbonhidrat
■0 kolesterol
■2 gr. lif
■500 mgr. fosfor
■136 mgr. kalsiyum
■7,3 mgr. demir
■1,020 mgr. potasyum
■158 mgr. magnezyum
■66 IU A vitamini
■0,62 mgr. B1 vitamini
■1,45 mgr. B2 vitamini
■0,4 mgr. B6 vitamini
■7 mgr. C vitamini
■5.2 mgr. E vitamini
!!!Menengiç Kahvesinin içinde kimyasal madde yoktur % 100 doğaldır.
Menengiç Kahvesinin Hazırlanışı
Menengiç Kahvesi TÜRK KAHVESİ tarzında ağır ateşte pişirildiği gibi, hazır kahve tarzında da kullanılabilir.
Menengiç kahvesini Türk usulü pişirmek için :
Bir Çay fincanı SÜT için bir tatlı kaşığı, Kahve Fincanı için bir kahve kaşığı Menengiç Kahvesi cezveye koyarak kısık ateşte bir taşım kaynatınız. Bir dakika bekleterek Şekerini isteğe göre ayarlayıp servis yapınız.
Pratik Hazırlamak İçin:
Çay fincanı için bir tatlı kaşığı, Kahve Fincanı için bir kahve kaşığı Menengiç Kahvesi koyarak üzerine kaynar SÜT dökünüz. Karıştırıp bir dakika bekletiniz
Hazır (Instant)Kahve Usulü Hazırlamak için:
Her fincan için bir çay kaşığı kahve, iki çay kaşığı kahve kreması isteğe göre şeker ilave edilip üzerine
kaynar SÜT koyarak karışıtılır. Bu hazırlanış biçimi pişirmeye göre daha kolay ve pratiktir.
ÜLKÜ ALKO
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM