Çay ağacının (Melaleuca alternifolia) enfeksiyonu önleyici özelliği çok kuvvetlidir. Deri enfeksiyonlarına karşı da etkilidir. Ayrıca ağız enfeksiyonlarının tedavisinde de idealdir. Kulak, burun ve boğaz enfeksiyonlarında gargara şeklinde uygulama ile başarılı sonuçlar alınır.
Saç bakımında da oldukça yaygın bir kullanımı olan çay ağacından elde edilen yağ, saç dökülmesine neden olan bakterilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Tea Tree Oil olarak bilinen bu yağ Avustralya’da yetişen, 2 metreyi bulan ağacın yapraklarından elde edilir. Yüzyıllarca Avustralya yerlileri bu ağacın yapraklarından elde edilen yağı, esensi çeşitli hastalıklarda kullanmışlar ve hala da kullanmaktadırlar. Bu ağacın çeşitleri vardır, ama yağ daha ziyade Melaleuca alternifolia cinsinden elde edilir. Çay ağacının yapraklarını çayla karıştırmamalıdır. İngilizce olan “Tea Tree” anlamı, çok eskilere, Kaptan Cook`a dayanır. Gemideki tayfalar, yaprakları kaynatıp, çay yerine kullanmışlardır. Onun içindir ki, adı tea tree olarak kalmıştır.
Melaleuca alternifolia`ın kimyasal içeriği % 31 Terpinen-4-ol, % 3,5 Alphaterpineol, %16,4 P-Zymen, % 1,8: 9,1 Cineol
Çay ağacı yağının kullanım alanlarından bazıları şunlardır:
Herpes: Virüs tarafından oluşan bu deri rahatsızlığında ki, daha ziyade dudaklarda görülür. Antiseptik etkisi olan bu yağdan, virüsün olduğu yere sürülür. Yalnız burada dikkat edilecek husus, yağı daha başlangıçta sürmektir.
Dermatitis (Deri iltihabı): Alerjik, kaşıntılı deri rahatsızlıklarında da kullanılır. Rahatsız olan bölgeye bu yağdan sürülür.
Çıban: Burada da dikkat edilecek olan, çıban daha olgunlaşmadan, yağın sürülmesidir.
Böcek sokmaları: Bir damla yağ böceğin soktuğu yere dökülür ve burası hafifçe ovulur.
Ayak mantarları: Ayaklar iyice yıkanıp, kurulandıktan sonra, mantara yakalana yere bu yağ sürülür.
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM