Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ünal, Sağlık Bakanlığı'nın bütçesine kornea ithalatı için kaynak aktarılması konusunda, "İthal edilen kornealarla nakil sorunu çözmüş olacağız" dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın bütçesine kornea ithalatı için kaynak aktarılması sonrası Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ünal, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yurtiçi kaynakların nakil için ihtiyaçları karşılayamadığını söyleyen Başhekim Doç. Dr. Ünal, "Ülkemizde kornea bağışı yapma sıkıntısı var. Bağışta kornea miktarı az olabilir. Bu konuda insanların bilinçsizliği de rol oynayabilir. Ama ithalat ile bunun çözüleceğini ümit ediyorum" dedi.
Türkiye'de yaklaşık 5 bin kişinin kornea nakli beklediğini belirten Başhekim Doç. Dr. Ünal, "Kornea nakli hayati bir organ değil. Ama insan konforu için çok önemli. Onun için çözümlenmesi gerekiyor. Antalya'daki göz bankasından yılda 100 civarında bir kornea nakli yapabiliyoruz. Bize başvuran hasta sayısı ise yüksek. Onun için belli bir miktar hastamıza yetişemiyoruz. İthal edilen kornealarla nakil sorunu çözmüş olacağız" ifadesini kullandı.
Korneanın sadece kadavradan alınabildiğini ifade eden Başhekim Doç. Dr. Ünal, "Korneanın canlıdan alınması gibi bir şey söz konusu değil. Hastalarımız bize 'Yabancı olacak kornea tutar mı?' diye soruyor. O konuda hiçbir sıkıntı olmaz. Türkiye'den aldığımız kornea nasılsa, oradan alınacak kornea da aynı. Bir sıkıntı olmaz. Nakil yapılan dokudur. Tüm göz değil. Başkasının gözü ile görme olayı değildir. Kornea saat camı gibi gözün ön tarafından bulunan şeffaf ince tabakadır. Sadece bu tabakayı nakil yapıyoruz" diye konuştu.
İHA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM