Eczaneler tarafından ücretsiz olarak dağıtımı yapılan dijital ses kayıt cihazları; ilaç adı, kullanım şekli ve son kullanım tarihi bilgilerini içerirken, hizmetten yararlanmaya başlayan görme engellilerden de proje tam not aldı.İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde EDAK Ecza Kooperatifi, Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), Çağdaş Görme Engelliler Derneği ve Ege Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen projeyle, görme engellilerin kullandıkları ilaçları zamanında ve doğru bir şekilde kullanmasını sağlayan proje, girişimin öncülüğünü üstlenen İzmir’de hayata geçti. Türkiye’de ilk kez İzmir’de hizmet vermeye başlayan proje ile gereksiz ilaç atımının da önüne geçilmesinin beklendiği açıklandı.ÇEKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Şule İlkkurşunlu, Türkiye'de yaklaşık 4 bin çeşit ilaçtan 162 çeşidinde Braille alfabesi kullanıldığını hatırlatarak, sesli ilaç kutularının büyük kolaylık sağlayacağını söyledi. İlkkurşunlu, “Proje İzmir’de başlıyor ama hayalimiz en kısa sürede tüm Türkiye’deki görme engelli vatandaşlarımızın ilaçlarını sağlıklı ve güvenli şekilde kullanmasıdır. Her ilaç bir zehirdir eğer dozunda doğru kullanırsanız devadır. Gelen görme engelli hastamız Braille alfabesi bilen kişilere sesli kutuları veremeyebiliriz. Çünkü sınırlı sayıda sesli ilaç kutusu var. Bu ciddi bir bütçe. O anlamda genç ve kronik rahatsızlığı olmayan kişiler için Braille alfabesi için etiket basılabilir. Bu bir İzmir projesi ama basında çıktıkça Türkiye’nin çeşitli illerinden arayarak yararlanmak istediklerini iletiyorlar. ÇEKOP’un web sayfasından bize ulaşarak onların hizmet aldıkları eczaneler bizleri arasınlar ve biz onlar için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.Projenin ihtiyaç şekillerine göre zamanla geniş bir yelpazeye yayılacağını belirten İlkkurşunlu, hizmet sektöründe eczacılar olarak da eksikliğin tamamlandığına dikkat çekti. İlkkurşunlu konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:“Kolaylık içeren bir proje. Proje olarak dünyada fazla uygulanan bir proje değil. Sıkıntılar olacaktır elbette. Türkiye’de ilk defa da İzmir’de uygulanmaya başlandı. Dolayısıyla biz bu sistemi, projeyi görme engellilerle geliştireceğiz. Görme engelliler de kendi sıkıntılarını bize iletecekler ve bir yıl içerisinde Türkiye’nin tüm illerinde çok daha az kusur ve hata ile uygulanmasını sağlayacak bir mükemmeliyete eriştireceğiz. Biz eczacıların tüm hastalar için dil, din, ırk, cinsiyet ve engel gözetmeksizin kullandıkları ilaçları doğru ve zamanında gereken uyarılarla kullanmalarını sağlamak gibi bir görevimiz vardır. Bu anlamda proje eksiğinin tamamlanmış olacağını düşünüyorum. En önemlisi de görme engellilerin de ciddi bir sağlık sorununa çözüm getirmiş olacak.”
“İLAÇ ATIMININ ÖNÜNE GEÇECEK”
Sesli ilaç kutularının kullanımı ile görme engellilere sunulan hizmetin ekonomik anlamda da yansımalarının olduğunu söyleyen İlkkurşunlu, “Braille alfabesini bilmeyen, belli bir yaştan sonra görme kaybı yaşayan, parmak uçları duyarlılığını yitiren ve kronik rahatsızlıkları olanlar için konuşan kutuları, bu projeyi geliştirdik. Çünkü onlara bu kutularla ilacın adını, kullanım şeklini, son kullanım tarihini ve o ilaca özel kullanım noktalarını aktaracağız. İlacın doğru hastada doğru kullanım noktasında sağlayacağız. Orada ciddi bir ilaç atımı var. Son kullanım tarihini ve adını bilmeyen görme engelliler var. Belki tekrar tekrar ilaç yazdıran kişiler var” şeklinde konuştu.
Eczacı İldeniz Atabey Şahin de proje kapsamında 10 adet ilacın ses kaydını yapabildiklerini belirterek, kayıtların sadece eczacılar tarafından yapıldığını dile getirdi.
GÖRME ENGELLİLERDEN TAM NOT
Geçirdiği tansiyon rahatsızlığı yüzünden 18 yıldır görme engelli olan Levent Özmen ise, ilaç kullanımında çeşitli sıkıntılar yaşadığını ve kimi zaman yanlış ilaçlar içtiğini söyledi. Projeden yararlanan Özmen, “Çok işlevli bir çalışma olmuş. Biz görme engellilerin ihtiyacını karşılayacak bir sistem. Ecza dolabını açtığımız zaman ilaçları karıştırabiliyoruz. Yanlış ilaç içebiliyoruz. Bu yanlış ilaç alımı ve gereksiz ilaç atımı da ortadan kalkmış oldu” dedi.
İHA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM