Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi,
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Akraba Dışı ve Kordon Kanı Bankası Sorumlusu, Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Beksaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kökhücrelerin lösemi, lenfoma, talesemi, anemi, bağışıklık yetmezliği, kanser, kansızlık ve bağışıklık
Kök hücre naklinin doku tiplendirmesi için bugüne kadar hastalardan kan örneğinin alınması gerektiğini anlatan Beksaç, bölümlerinde başlattıkları
Tükürük örneğinden DNA elde edilmesine olanak veren bin adet kitin merkezlerine ulaştığını belirten Beksaç, böylece kök hücre bağışlamak isteyenlerin doku tiplendirmeleri için artık kan vermelerine gerek kalmadığını söyledi.
Tükürükle doku tiplendirmenin Türkiye'de yeni yapılmaya başladığını dile getiren Beksaç, bunun için gereken tükürüğün Ankara İbn-i Sina Hastanesi İç Hastalıkları Polikliği'nde veya bu merkezden temin edilecek kitin posta yoluyla bile merkeze yollanmasıyla verilebileceğini kaydetti. Beksaç, tükürüğün verilmesinin ardından bir ay boyunca bozulmadan saklanabileceğini belirtti.
-''Bağışçı sayısının artmasını bekliyoruz''-
Prof. Dr. Beksaç, kök hücre bağışçısının
Hastanın verici olması için gerekli sağlık koşullarını taşıması gerektiğine işaret eden Beksaç,bilginin doğrulanmasının ardından nakil için gerekli diğer analizlerin yapıldığını söyledi.
Beksaç, tükürük analizinin hastaların kan vermelerine gerek kalmaması sebebiyle bağışçı sayısını arttıracağını düşündüklerini ifade etti.
Prof. Dr. Meral Beksaç, doku tiplendirmesi yapacakları kit sayısının
Kaynak: AA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM