Bitkisel kılıfına uydurularak ilaç gibi satılan ürünlerde toplatma yetersiz kalınca satış yapılan 200 site güvenli internet kapsamına alındı.
Şişmanlık, kalp, diyabet gibi rahatsızlıklarla ilgili her geçen gün artan internet reklamlarına bu şekilde önlem almaya çalışan Sağlık Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişimKurumu'yla ortak çalışıyor.
Sağlık Bakanlığı, ilaç gibi pazarlanan ve halkın sağlığını olumsuz etkileyen bitkisel ürünlerle ilgili internet sitelerinigüvenli internet kapsamına alıyor. İlk aşamada 200'e yakın internet sitesi kara listeye dâhil edildi. Sağlık Bakanlığı Türkiyeİlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, bu konuda Bilgi Teknolojileri veİletişim Kurumu (BTK) ile ortak hareket ediyor. BTK tarafından sitelerin belirlendiği bölüme erişme hakkı alan Bakanlık, sanal ortamda belirlediği siteleri güvenli alan dışına çıkarıyor. Bu sitelerde kalp, diyabet, kanser, kadın hastalıkları, tansiyon, sindirim sistemi, varis gibi hastalıklara iyi geldiği söylenenürünler çok fazla sayıda satılıyor. Mevcut durumda Türkiye'de 5 milyon kullanıcı güvenli interneti tercih etti. Bu kullanıcılar ve aileleri bu sitelere giremiyor.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Daire Başkanı Talip Uzun, son 6 ay içinde yüzlerce ürün hakkında toplatma kararı verdiklerini açıkladı. Uzun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan 'gıda destek maddesi' adı altında ruhsat alıp bitkisel tedavi edici şekliyle piyasaya sürülen bitkisel ürünlere yönelik şikâyetlerde artışın olduğunu belirtti. Bu zamana kadar yüzlerce ürün hakkında toplatma kararı aldıklarını aktaran Uzun, denetimlere rağmen sanal ortamda reklamın ve satışların kontrolsüz bir şekilde devam ettiğini dile getirdi. Tüm gayrete rağmen verilen mücadelenin internet karşısında yetersiz kalabildiğini vurgulayan Uzun, "Bu kapsamda BTK ile yaptığımız ortak çalışma önemli mesafe kat etmemizi sağlayacak. Sağlık Bakanlığı'nın 'sağlığa uygun' diye onay vermediği ürünlerinreklam ve tanıtımları, güvenli internet kapsamında yer alacak. Biz de anlık takip edeceğiz." diye konuştu.
Özellikle sağlığı tehdit eden ilaç, gıda takviyesi ve diyet ürünlerinin yoğun olarak internette pazarlandığını ifade eden Talip Uzun, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Doktor sıfatını kullanarak sağlık beyanıyla pazarladıkları ürünlerle vatandaşlarımızın sağlığını tehdit eden kimselere karşı mücadelemiz her platformda devam edecek. Vatandaşlar da bu tip kişi ve ürünlere karşı uyanık olmalı. Doktorlar tarafından kendilerine uygulanan tedavi planlarını aksatmamalı. Bu ürünlere yönelmemeli."
Çağlar Avcı / Zaman