İthalatçı firma yaklaşık 1 yıllık ihtiyacı karşılayacak miktarda yani 30 bin kutuyu Türkiye'ye getirdi ve ecza depolarına dağıttı. Artık hastalar ilaçlarını Türk Eczacıları Birliği'nden ya da karaborsadan bulmak zorunda kalmadan, 24 bin eczaneden temin edebilecekler.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2011 yılı Kasım ayında aldığı ilaçta indirim kararından sonra kanser ilaçlarında başlayan sıkıntı, TEB’in ithalatıyla aşılmaya çalışılsa da zaman zaman hastalar karaborsacıların eline düşmekten kurtulamadı. Bleomycin, Purinethol, Deticene, Mitoymcin gibi yaklaşık 10 kalem temel kanser ilacı, Türkiye geneline yayılmış eczanelerde satılamadığından, TEB aracılığıyla yurtdışından Türkiye’ye getirildi.
Purinethol'de ithalatçı firmanın SGK ile yaşadığı fiyat sorununun bitmesinin ardından 30 bin kutunun bugün itibariyle eczanelere gönderildiği öğrenildi. Bunun Türkiye'deki 1 yıllık ihtiyaca yetecek miktar olduğunu belirten yetkililer, "Ancak bir sorun var ki o da paralel ticaret" uyarısı yaptılar.
ALMAN DA AMERİKALI DA TÜRKİYE’DEN İLAÇ ALIYOR!
Türkiye’de kanser ilaçları 1.5 liradan 35 liraya kadar değişen fiyatlarda satılırken; Rusya, Türk-i Cumhuriyetler ve bazı Avrupa ülkelerinde 50 ila 100 avrodan satılıyor. Dolayısıyla ‘paralel ticaret’ ile Almanya, Litvanya, Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan hatta ABD’den bile firmalar ya da aracılar bu ilaçları düşük fiyatla Türkiye’den alıp, kendi ülkelerinde daha yüksek fiyata satıyorlar. Durum böyle olunca ya iç piyasada ilaç bulunamıyor ya da üretici firma, bu ticareti engellemek için Türkiye’ye ilaç satmıyor. İşte yetkililer, Purinethol'de de 1 yıllık ithalatın gerçekleştiğini ancak paralel ticaret olması durumunda bu miktarın yetmeyeceğine dikkat çektiler.
DETİCENE’DEKİ SORUN FİRMADAN!
Deticene’de Avrupa genelinde bir sorun yaşandığına dikkat çeken TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, bunun global bir sorun olduğunu ve üretici firmadan kaynaklandığını söyledi. Muadil ilacın ise ABD menşeli olduğunu belirten Kızılay, " Deticen’in bir kutusu 77 Avro’dan gelirken; ABD menşeli Dacarbazin ise 144 avro. Deticene’de sorun olduğunda Dacarbazin’i ücretsiz olarak getirebilmemiz için SGK’nin bu ilacı da ‘geri ödeme’ kapsamına alması gerekiyor” dedi.
hürriyet
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM