Genel Bütçe ve Döner Sermaye Taşınırların Stokları, Devir ve Yıl Sonu Devir işlemleri, Harcama Birimi Yönetim Dönemi Cetvellerinin hazırlanması hakkında duyuru yayımlanmıştır;
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
Finans Hizmetleri Başkan Yardımcılığı
Sayı: B.10.1.TKH.0.13.00.00/
Konu: Yıl Sonu Taşınır İşlemleri
18.12.2012/809-2644
Bilindiği gibi 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 2/11/2011 tarihli ve 28103 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve Bakanlık Teşkilatı yeniden yapılandırılmıştır.
Yeniden yapılandırma kapsamında Kamu Hastane Birliklerinde Genel Sekreterlikler kurulmuş olup, söz konusu Genel Sekreterlikler ile bağlı sağlık tesisleri Taşınır işlemlerinde, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 44 ve 45 maddelerine dayanılarak hazırlanan ve 18.01.2007 tarihli ve 26407 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınır Mal Yönetmeliği hükümleri gereğince işlem tesis edeceklerdir.
Bu itibarla, yukarıda anılan yönetmeliğinin 12 nci maddesinde; “Kamu idarelerince bütün taşınırların ve bunlara ilişkin işlemlerin kayıt altına alınması esastır. Taşınır kayıtları, yönetim hesabı verilmesine esas olacak şekilde tutulur. Her bir kaydın belgeye dayanması şarttır.
34’üncü maddesinde de; Harcama yetkilileri tarafından Sayıştay’a verilecek taşınır yönetim hesabı; önceki yıldan devreden taşınırlar ile yılı içinde girenleri, yılı içinde çıkışı yapılan taşınırlar ile ertesi yıla devredilenleri ve yılsonunda sayım sonucu bulunan fazla ve noksanları gösterir.” denilmektedir.
Diğer taraftan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre merkezi yönetim kapsamında sayılan kamu idarelerinin kesin hesaplarının hazırlanmasına ilişkin 26.04.2006 tarihli ve 26150 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu İdarelerinin Kesin Hesaplarının düzenlenmesine ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte belirtildiği üzere ön görülen süre içerisinde hatasız ve noksansız olarak Taşınır Kesin Hesap Cetvelleri ile Taşınır Kesin İcmal Cetvellerininhazırlanmasının sağlanması ve uygulama birliğinin sağlanması gerekmektedir.
Ayrıca 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde kararname gereğince; Maliye Bakanlığı ve kurumumuz arasında yapılan ortak çalışma neticesinde yeni genel bütçe muhasebe birim kodları belirlenmiş ve belirlenen yeni genel bütçe muhasebe birim kodları 21.03.2012 tarihli ve 31 sayılı yazımız ekinde duyurulmuştu.
Yukarıda açıklanan tüm ifadelerden hareketle Genel Sekreterliklere bağlı sağlık tesislerinin stoklarında bulunan (150, 253, 254, 255hesap kodu) taşınırların devir işlemleri ile Harcama Birimi Yönetim Dönemi Hesap Cetvellerinin hazırlanmasında olası tereddütleri gidermek uygulamanın doğru ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin temini için aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur;
1)Genel bütçe kayıtlarında bulunan taşınırların devir işlemleri ile Harcama Birimi Yönetim Dönemi Hesap Cetvellerinin hazırlanması;
a) 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde kararnamenin ilgili hükümleri gereğince Muhasebe Müdürlüğü, Mal Müdürlüğü ve Saymanlıklarca Genel Bütçe muhasebe kurumsal (15.01.31.62) kodlarından mali yıl bitmeden (15.75.00.62) kodlara aktarımlarının tamamlanmış olması gerekmektedir. (21.03.2012 tarihli ve 31 sayılı yazı)
b) Sağlık tesislerinde yılsonunda yapılacak olan fiili sayım sonucunda varsa fazla veya noksan bulunan (Genel Bütçe ve Döner Sermaye kaynaklı) çeşitli sebeplerden dolayı son kullanma tarihi yaklaşan yada miadı dolan ilaç ve tıbbi sarf malzemeler ve diğer tüketim malzemeleri tespit edilerek kayıt altına alınacaktır.
c) Kurumumuz Genel Bütçe Taşınır Kesin Hesap Cetvelleri, Bütçe uygulamasına esas olan muhasebe uygulamaları da dikkate alınarak hazırlandığından tüm sağlık tesisleri 2012 mali yılı taşınır kayıtlarının öncelikle muhasebe kayıtları ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilecektir.
d) Harcama kodu değişiklikleri KBS (say2000i) üzerinden yapıldığı için MKYS Sisteminde de (hesap uyumluluğu açısından) otomatik olarak yapılacak olup; bu nedenle “Devir-663 KHK Devir” işlem türü kullanılmayacak, Taşınır İşlem Fişi düzenlenmeyecektir.
e) Taşınırlar eski yapıda olduğu gibi sağlık tesislerinde (Hastane, ADSM) takip edilecektir.
f) Yılsonu işlemleri geçen yıllardaki gibi yine MKYS Sisteminin ilgili ekranı üzerinden yapılacak olup; Sağlık Tesisleri Harcama Birimi Yönetim Dönemi Hesaplarını, Sayım Tutanağını Sayım Döküm Cetvellerini Muhasebe birimlerinin onayı alındıktan sonra bir nüshasını da ilgili Genel Sekreterliğe teslim edecektir.
g) HBYS entegre kullanan sağlık tesislerinin devir işlemleri HBYS Sistemi üzerinden yapılıp; MKYS Sistemine gönderebilir ya da MKYS Sistemi üzerinden devir yapılıp HBYS Sistemine gönderilecektir.
2)Döner Sermaye kayıtlarında bulunan taşınırların devir işlemleri ile Harcama Birimi Yönetim Dönemi Hesap Cetvellerinin hazırlanması;
a) Sağlık tesisleri Döner Sermaye taşınır hesaplarını inceleyerek MKYS verileri ile Tek Düzen Muhasebe Sistemi (TDMS) verilerinin yıl sonuna kadar (31.12.2012) uyumlu hale getirecektir.
b) Yılsonu işlemleri Tek Düzen Muhasebe Sistemi (TDMS) ve MKYS Sisteminin ilgili ekranları üzerinden yapılacak olup; “Devir-663 KHK Devir” işlem türü kullanılmayacak, Taşınır İşlem Fişi düzenlenmeyecektir.
c) HBYS entegre kullanan sağlık tesisleri Döner Sermaye devir işlemlerini yukarıda açıklan Genel Bütçe taşınır devir işlemlerinin (f) bölümündeki gibi yapılacaktır.
Bilgilerinizi ve Genel Sekreterliğiniz dahilinde faaliyet gösteren tüm Sağlık Tesislerine tebliğini önemle rica ederim.
Uzm. Dr. Orhan KOÇ
Kurum Başkanı a.
Kurum Başkan Yardımcısı
DAĞITIM:
Gereği:
87 Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM