Hükümet, senede 4.5 milyar dolarlık cari açığa neden olan ilaçta ithalatı sıfırlamak için kamunun yıllık 8 milyar dolara ulaşan alım gücünü harekete geçirdi. Kan ilaçları ve aşıda yurtdışından teknoloji transferi yapacak ilaç şirketlerine 7 yıl alım garantisi verilecek. ABD'de düzenlenen BIO kongresinde küresel ilaç devlerini yakın markaja alan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yabancı ilaç şirketlerinin ilgisinin yüksek olduğunu söyledi. BIO'ya katılan Türk ilaç şirketleri ise ABD'li ilaç firmalarıyla ortaklık görüşmelerine başladı.
ABD'nin San Diego şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük biyoteknoloji kongresi BIO'ya katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, dünyanın en büyük ilaç firmalarını Türkiye'de yatırıma teşvik için markaja aldı. Türkiye'de ar-ge merkezi kurarak ilaç üretimi yapacak şirketlere, devletin 7 yıl boyunca alım garantisi vereceği yeni bir teşvik modeline geçileceğini belirten Yılmaz, 'Kamu olarak sağlıkta yılda 8 milyar dolarlık alım yapıyoruz. Bu alım gücümüzü fırsata çevirerek Türkiye'yi yüksek teknolojide yeni bir üs haline getireceğiz. 25 farklı stratejik alanda yeni teşvikler ve dönüşüm programları olacak' dedi. Türkiye pazarına girmek isteyen ABD'li ilaç devleri, Türk ilaç şirketleriyle satın alma ve ortaklık görüşmelerine başladı.
İLAÇTA 7 YIL ALIM GARANTİSİ
Türkiye'nin BIO kongresindeki standının açılışı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yeni reform ve teşvik paketiyle, yurtiçinde yatırım ve üretim şartıyla, ilaç firmalarından 7 yıla varan 'çok yıllı alım' yapılabileceğini açıkladı. Çok yıllı alımla yabancı yatırımları çekmeyi amaçladıklarını ifade eden Yılmaz, bu stratejinin son yıllarda savunma sanayinde, demiryollarında ve öğrenciler için tablet alımlarında başarıyla uygulandığına dikkat çekti.
ÇÖPE GİDEN KANDAN İLAÇ ÜRETİMİ
Yeni teşvik sistemi öncelikle kan ilaçlarında ve aşıda geçerli olacak. Her yıl yurtdışından 600 milyon liralık kan ilacı ithal eden Türkiye'de, Kızılay'ın topladığı kanların yarısı ihtiyacı karşılamadığı gerekçesiyle ayrıştırılarak çöpe atılıyordu. Yerli üretime 5. Bölge teşviki sunulması ve 7 yıllık alım garantisiyle birlikte yabancı kan ilacı üreticilerinin Türkiye'de ar-ge ve ilaç üretim üsleri kuracağı belirtiliyor. Kızılay'ın sermaye koymaksızın yalnızca kan tedarik ederek küçük ortağı olacağı kan fabrikasını yabancılar kuracak ve Sağlık Bakanlığı da ortak olacak. 7 yıllık alım garantisinin, hemofili ve nöroloji hastalıklarında kullanılan kan ilaçları ve ar-ge transferi içinde geçerli olacak.
200 MİLYAR DOLARLIK JAPON FONUNA SIKI TAKİP
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın Başkanı İlker Aycı, Japonya'da dünyaya açılma kararı alan 200 milyar dolarlık bir fonu Türkiye'ye çekmek için girişimlerde bulunduklarını söyledi. Aycı, Türkiye'nin yılın ilk 4 ayında, 5.3 milyar dolar yatırım çektiğini belirtti. BIO fuarına katılan Türk şirketlerinin ve kurumlarının koordinasyonunu Ajans'ın yürüttüğünü belirten Aycı, ABD'li ilaç firmalarının Türk şirketlerine ortaklık ve birlikte üretim için yakın ilgi gösterdiğini söyledi.
ORTA GELİR TUZAĞINA 'İLAÇ' OLACAK ADIM
Türkiye'nin kendisinden gerideki ülkelerle ucuz iş gücü nedeniyle, kendisinden ilerideki ülkelerle ise yüksek teknoloji eksikliği nedeniyle rekabette sorun yaşadığını söyleyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bu durumun orta gelir tuzağına düşülmesine yol açtığını belirtti. Yılmaz, hazırladıkları yeni reform paketi ile Türkiye'nin yüksek teknoloji üreten ülkeler sınıfına geçiş yaparak tuzaktan kurtulmayı hedeflediğini dile getirdi. Yılmaz, 'Biyoteknolojik ürünlere dayalı bir üretimle, katma değeri yüksek ilaç üreterek, ihracatta rekabetçiliğe imza atmak istiyoruz' dedi.
yenişafak
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM