Fesliyen, peslan, reyhanotu, ırıhan, rahan gibi farklı yöresel isimleri bulunan bitkinin, Basilici herba drogundan elde edilen birçok devası bulunan Basilici aetheroleum etkenmaddesini içermektedir.
Fesleğenler, farklı çeşitlerde olduğu gibi kokuları da farklıdır. Çünkü bu bitki, diğerlerine oranla farklı sayıda temel yağlar içerir. Birçok fesleğeni kokusuyla birbirinden ayıran, oluşumunda yardımcı diğer kimyasal maddeler ve her bir fesleğen türüne özgü olan içeriği cinnamate (tarçınla aynıdır), citronellol (citronella, sardunyalar ve güller, geraniol (sardunyadaki gibi), linalol (bir çiçek kokusu aynı zamanda kişnişteki koku) methyl chavicol (tarhunun verdiği koku) myrcene (defne ağacı, myrcia) pinene (kimyasal olarak çam yağının verdiği koku) ocimene, ocimene, terpineol bileşiminden oluşmaktadır.
Fesleğenin Etkileri:
Sakinleştirici özelliği ile vücudu rahatlatır. Enerji verir. İştah açıcıdır. Hazımsızlığı kolaylaştırır. Öksürüğü ve baş dönmesini keser.ağız içi yaralarına etkilidir. Arı sokmalarında zehrin etkisini azaltır. Çayı yapılıp içilirse bağırsak gazlarını giderir. Cildi rahatlatır. Fesleğen ile hazırlanan losyonlarla saç derisine masaj yapılırsa saç köklerini güçlendirir. Fesleğen yağı selülit şikayetlerini giderir.
Kullanım alanları: Fesleğen öncelikle sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri kullanım alanıdır. Mide bulantısını yatıştırır ve bağırsak parazitlerini öldürebilir.
Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur. Epilepsi, migren ve boğmacaya karşı da denenmelidir. Geleneksel olarak, anne sütünü arttırmada kullanılır.
Bitki özsuyu, sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır. Fesleğen ayrıca antibakteriyel özelliğe de sahiptir.
Türk yemeklerinde ve salatalarda baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar.
Kullanım biçimi: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış fesleğen, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak içilebilir.
YENİ GELİŞMELER
fesleğen, rezene ve tarhun gibi, diğer aromatik bitkilere benzer. İçerdiği Estragole’nin fare ve sıçanlarda kanserojen ve teratogen olarak etkileri biliniyor. Şimdilerde insanlar üzerindeki etkileri, kemirgenler üzerinde 100 - 1000 arasında deney yapılarak, normal olan ve beklenen sonuç alındı. Fesleğenin, kanser riskini azalttığı keşfedildi.
Ülkü ALKO
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM