Sultan Abdülmecid’in Annesinin Bıraktığı Miras
Sultan Abdülmecid’in annesi Bezmialem Valide Sultan’ın fakirlerin ücretsiz tedavi edilmesi için yaptırdığı Bezmialem Vakıf Gureba Hastanesi, evrensel bilgi ve günümüz teknolojisi kullanılarak modern bir üniversite hastanesine dönüştü. 1845 yılında hizmete giren hastane, 2 yıl içinde üniversiteye devredilmesiyle inanılmaz bir değişim yaşadı. Hastane yepyeni yatırımlar ve donanımlı ekibi sayesinde Türkiye’nin en gözde kurumlarından biri haline geldi.
İVEK Olarak Bezmialem Üniversitesi’nin Akademik Kadrosu ile Beraberdik
İVEK Derneği olarak, iki yıl önce Vakıf Üniversitesi olarak Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Sağlık Bilimleri fakülteleri ile sağlık alanında eğitim ve öğretime başlayan Bezmialem Vakıf Üniversitesi’ni ziyaret ettik. Ziyarette öncelikli olarak Sn. Rektör Prof. Dr. Adnan Yüksel, Tıp Fakültesi Dekanı Sn. Prof. Dr. Ömer Göktekin ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Sn. Prof. Dr. Gülaçtı Topçu makamlarında ayrı ayrı ziyaret edildi. Hayırlı olsun dileklerimiz iletildi. İVEK Başkan Yardımcımız Mücahit Yinanç Beyin hemşehrisi ve aile dostu olan Sn. Rektör Prof. Dr. Adnan Yüksel ile Sn. Prof. Dr. Gülaçtı Topçu ve Sn. Prof. Dr. Ömer Göktekin ile bir dizi görüşmeler yapıldı.
Tarihimizin İlk Hastanesi Bezmialem Valide Sultan Hastanesi
Üniversite’nin tarihi ve işleyişi ile ilgili bilgi veren Rektör Yüksel, Üniversite yönetimi ve hastane çalışanlarının özverili çalışmaları ile birlikte insan sağlığına üst düzeyde kıymet verdiklerini belirtti. Üniversite’ye alınacak öğrenci kontenjanları, eğitim ücretleri ve bursluluğa hak kazanacak öğrencilere önemli ölçüde burs verileceği bilgisini de verdi. Arzusunun tüm öğrencilerin burslu olarak okuyabilmesi olduğunu bildiren ve bu hususu ilgili makamlarla görüştüğünü söyleyen Rektör Yüksel bilgilendirmesine şöyle devam etti:
“Tarihimizin ilk hastanesi BEZMİÂLEM VALİDE SULTAN HASTANESİDİR. Tarihte şifahane ismi ile şifa dağıtan kurumlar kurulmuş ancak hastane ismi ilk kez burada kullanılmıştır.”
YÖK Tarafından Atandıktan Sonra Özveriyle Çalışmaya Koyulduk
Prof. Dr. Adnan Yüksel şöyle devam etti; “Üniversite kurulup YÖK tarafından biz buraya atandıktan sonra hizmet için hemen işe koyulduk. Bu tarihi mekânlar bakımsız ve adeta mezbelelikti. Buralarda bazı bölümlerde 21 yıl boyunca tinerciler kalmış ve İstanbul’un göbeğinde, bu gibi güzel yerler adeta kendine haline terk edilmişti. Kurum zarar ediyordu. Biz geldikten kısa bir süre sonra kadromuzu oluşturup işe koyulduk. Gece günüz ekibimizle çalıştık. Şu anda Üniversitemizde 1600 personel çalışıyor ve geldiğimiz aydan itibaren borçlarımızı ödeyip zararları kısa surede kapatarak kâra geçmeye başladık. Şu anda artıdayız ve her ay Devletin kasasına aylık ciddi miktarlarda para aktarıyoruz. Çalışanlarımız, hastalarımız, kısaca herkes mutlu ve motivasyonumuz üst seviyede, hizmet aşkı ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
Öğrenci Kontenjanımız Arttı.
“2012/2013 Eğitim – Öğretim dönemi kontenjan artışları ile sayımız net 650 olacak. Bu yılki artışlarla Tıp Fakültesi 100 öğrenci, Eczacılık Fakültesi 60 öğrenci, Diş hekimliği Fakültesi 75 öğrenci, Sağlık Bilimleri Fakültesinde bu yıl açılan Odyoloji Bölümü 30 öğrenci, Hemşirelik Bölümü 30 öğrenci, Fizik Tedavi Bölümü 30 öğrenci olmak üzere toplam 325 kişilik yeni öğrenci kontenjanımız bulunmaktadır.”
Ücretler
“Eğitim ücretlerini Tıp Fakültesi için 33 bin, Diş Hekimliği Fakültesi için 32 bin, Eczacılık Fakültesi için 27 bin lira, diğer bölümler için ise 16 ila 18 bin lira olarak belirledik.”
Bursluluk
“Öğrencilerimizin %20’sini tam burslu, diğer %20’sini ise yarım burslu olarak alıyoruz. Türkiye genelinde ilk 100’e giren öğrencilere ise en az 2 bin lira aylık burs veriyoruz.”
İlk Sağlık Üniversitesi
24 Nisan 2010 tarihinde vakıf yönetimine geçerek standartlar açısından İstanbul’daki en donanımlı hastaneler arasında yerini alan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, 310 doktor, 280 hemşire ile birlikte bin 600 personelle hizmet veriyor. 2 yıl önce hastane vakfı bünyesinde kurulan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, aynı zamanda “ilk sağlık üniversitesi” olma özelliğini taşıyor.
Bilimsel Olarak İleride Olmaya Önem Veriyoruz
Rektör Yüksel Üniversite’nin bilimsel yönü ile ilgili olarak; “Akademik yayınlarda 165 Üniversite arasında ilk sıralardayız. Kişi başına yayın ortalamamız 2,7’dir. Bunu çok daha yukarılara çekmek için çalışıyoruz dünyanın en iyi üniversitelerinden birisi olan Cleveland Üniversitesi bizimle çalışmayı kabul etti ve birlikte çalışıyoruz, onlar da bize gıpta ile bakıyorlar. Bilimsel olarak kısa zamanda alanımızda dünyada en iyi üniversiteleri arasına girmek için gece gündüz çalışıyoruz. Profesörlüğü gelen 27 kişinin bilimsel yayınlarını yeterli görmediğimizden profesörlük vermedik. Biraz daha çalışmaları ve uluslar arası yayınlarını artırmalarını istedik. Tabi tüm bunları kimseyi kırmadan, bilimsel bir perspektifte, objektif ölçütlerle yapıyoruz.” dedi.
Eczacılık Fakültesi Dekanı Sn. Prof. Dr. Gülaçtı Topçu’yu Makamında Ziyaret
Eczacılık Fakültesi Dekanı Sn. Prof. Dr. Gülaçtı Topçu Hanım kendisinin eğitim hayatı ve kariyeri ile ilgili kısa bir bilgi vererek şöyle devam etti;
İlkokula İstanbul’da başladım, fakat babamın görevi nedeniyle üniversiteye kadar eğitimime Türkiye’nin farklı şehirlerinde devam ettim. İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi’nden 1977’de mezun oldum ve “Doğal Ürünler Kimyası” konusunda aynı fakültede doktoramı yaptım. İki yıllık (1986-1999) Chicago’daki Illinois Universitesi, Eczacılık Fakültesi’nde “Antikanser Doğal Bileşiklerin Araştırılması” konulu doktora sonrası araştırmalarım hariç 1985-1999 yılları arasında Gebze’deki TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü Kimya Bölümü’nde önce uzman araştırıcı ve son 3 yıl ise Kimya Bölüm Başkanı olarak çalıştım. Ayrıca iki-üç aylık burslarla Almanya, Çin, Pakistan ve yine Amerika ‘da doğal kaynaklardan ilaç keşfi üzerine çalışmalarda bulundum. 1999 Yılında İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri profesörü oldum, ve 2006-2011 yılları arasında ise İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen-Ed. Fakültesi, Kimya Bölümü’nde Organik Kimya profesörü olarak çalıştım ve bugüne değin 20’yi aşkın yüksek lisans ve doktora öğrencisine danışmanlık yaptım. 2010 yılında kurulan Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nin sayın Rektörü Prof. Dr Adnan Yüksel’in daveti üzerine 2011 Eylül ayından itibaren Eczacılık Fakültesi’nde Dekan olarak görev yapmaktayım.”
Vakıf üniversiteleri içerisinde en yüksek düzeyde tercih edilen Eczacılık Fakültesinin kendi fakülteleri olduğunu bildiren Profesör Topçu, genç ve dinamik ekibiyle birlikte bilimsel eczacılığa ulusal ve uluslararası alanda katkı sağlamak için çalıştıklarını bildirdi. Daha sonra Fakültenin diğer bölümlerini gezen İVEK heyeti buradan ayrıldı.
Son Ziyaret Tıp Fakültesi Dekanlığı
İVEK heyeti son olarak Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Göktekin’in makamına geçerek Bezmialem Valide Sultan Vakfına ait olan ve eski adı ile Vakıf Gureba hastanesi, yeni adı ile Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ni yenilenmiş hali ile gezdiler. Yoğun hizmetlerine eskiden olduğu gibi bugün de yenilenerek devam eden hastanede Dekan ve diğer sağlık ekibinin hizmet aşkı ile çalıştıklarını bizzat yerinde gözlemlediler. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin restore edilen ve üniversiteye dönüşen halini gören, yapılan ve yapılacak çalışmaları bizzat icranın başındaki hocalarımızdan dinleyen İVEK heyeti Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden ayrıldılar.
Nurullah Erkılıç / İVEK Derneği
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM