Dünya’da ilaç sektörü özellikle son 20 yılda hızla değişmektedir. İlaç sektörü uzun yıllardır kullanılan klasik ilaçlardan biyoteknolojik ilaçlara doğru üretimlerinin yönünü değiştirmektedirler. Toplam ilaç satışları içerisinde biyoteknolojik ilaçların payı 2002’de %11 civarında iken 2016’da bu oran %20’lere gelmiştir. Önümüzdeki 7 yıl içinde yıllık 72 Milyar USD gelir getiren “13 Biyolojik Ürünün” patenti de sona erecektir. Türkiye biyoteknolojik ilaçlar bakımından önemli bir yol ayırımındadır. Gelişmiş ülkelerle birlikte Türk bilim insanlarının ve ülkemizde üretim yapan yerli ya da yabancı tüm ilaç endüstrisinin de gündeminde olan biyoteknolojik ürünler için kamu ve özek sektörün ihtiyaç ve beklentileri nelerdir sorusuna yanıt bulabilmek için İVEK Vakfının koordinasyonu ile kamu üst düzey yetkilileri, sektör ve bu konuda çalışmalar yapan akademisyenlerin katıldığı Ankara’da bir toplantı gerçekleştirilmiştir.
12 Ocak 2017 tarihinde Ankara Mövenpick Hotel’de İVEK olarak tanınan, İlaç Eczacılık Sağlık Bilim ve Teknolojileri Vakfı koordinasyonunda gerçekleştirilen BIO Çok Paydaşlı Konsey Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan İlaç ve Eczacılık önceki Genel Müdürü ve İVEK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokaç, İVEK olarak, biyoteknolojinin ve biyoteknolojik ilaçların önümüzdeki yıllarda bilim camiasına yön vereceğine inandıklarının altını çizdikten sonra “milli biyoteknolojik ürünler” için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
Ayrıca İVEK Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Milletvekili Sayın Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve İVEK Vakfı Mütevelli Heyet Bakan Yardımcısı ve Milletvekili Sayın Prof. Dr. Celil Göçer, Milletvekili Sayın Ecz. Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sayın Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, SGK Başkan Yardımcısı Sayın Op. Dr. Orhan Koç, GSS Genel Müdürü Sayın Dr. Gazi Alataş’ın da açılış konuşmacısı olduğu toplantıya ilgili birçok eski/yeni bürokrat ile beraber önde gelen üniversitelerin biyeteknoloji alanında uzman öğretim üyeleri, AİFD, TİSD ve İEİS’in temsilcileri de söz alarak, önerilerini dile getirerek aktif olarak katılımda bulundular.
Programı oldukça ilgi ile takip eden katılımcılar temsil ettikleri kurumların beklentilerini dile getirerek biyoteknolojik ilaç eylem planında beklentiler ve çözüm önerilerini çalıştay ile ortaya koydular. Bunun için ise tüm paydaşların ülke menfaatlerini ön planda tutarak, Ülkemizde Biyoteknoloji alanında ortak, milli bir stratejik hedefinin oluşturulması; bunun için ise, elden gelen tüm imkanların seferber edilmesi kanaati ön plana çıktı. Böylelikle İVEK çatısı altında gerçekleşen bu toplantının sonucunun bir tavsiye niteliğinde olmasına mukabil, masaya yatırılan konulara karşı getirilen önerilerin bu alanda yapılacak çalışmalarda araştırmacıların önünü aydınlatacak nitelikte olduğu da dile getirildi.
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM