Öğrenciliğiniz nasıl geçti? Öğrencilik yıllarında neler yapabiliriz?
MELEK HOCA: Öğrencilik yıllarımda oldukça sosyaldim. Sizlere ilk tavsiyem derslere girin ve not almaya çalışın. Onun dışında sınavlara çok iyi çalışın. Sınavlara iki hafta kala çalışmaya başlardım ama iyi çalışırdım. İngilizcemi geliştirmek için üçüncü sınıfın sonunda Amerika’ ya gittim. Stajlarımı iyi yapmaya çalıştım. İkinci sınıfta stajımı eczanede yaptım. Üçüncü sınıfta yurtdışında olduğum için yapamadım. Dördüncü sınıfta stajımı Cerrahpaşa tıpta yaptım hastane eczacısı olarak. Beşinci sınıfın ilk döneminde yine Cerrahpaşa tıpta staj yaptım. İkinci döneminde Bayer Farmakovijilansta yaptım. Yani hem eczane eczacılığını hem hastane eczacılığını hem de endüstri eczacılığını görmüş oldum. Kararımı da buna göre verdim. Ve yine size tavsiyem bütün çalışma alanlarını gidin görün ona göre karar verin hangi alanda çalışacağınıza.
İMREN HOCA: Ben çalışkan ve sorumluluk sahibi bir öğrenciydim. 2012 İ.Ü. Eczacılık Fakültesi birincisi olarak mezun oldum. Derslerimi takip eder ve hiç ders kaçırmamaya gayret ederdim. Zaten derslere girdikten sonra sınavlar insanı fazla zorlamıyor. Az bir çalışma ile sınavlardan çok iyi notlar alabilirsiniz. Onun dışında kulüp faaliyeti olarak ISPE (International Society of Pharmaceutical Engineering)‘de 3 yıl görev aldım. Kulüp faaliyetlerinin kişisel gelişimime katkısı çok oldu. Mesela ilk sunumumu ben ISPE ile yaptım. Yeni kişilerle, firma yöneticileriyle tanışma fırsatım oldu. Stajlarıma çok önem verdim. Eczanede, Esenyurt Devlet Hastanesi’nde, GlaxoSmithKline satış pazarlamada, Abdi İbrahim üretimde, Yeni Recordati ruhsatlandırmada ve son yıl ise Utrecht Üniversitesi’nde stajlarımı yaptım.
Akademisyen olma fikri ilk ne zaman aklınıza geldi ya da bu fikir nasıl oluştu?
Öncelikle diğer çalışma alanlarını denedik ve öyle karar verdik. Eczanede ve hastanede stajlar yaptık. Hastane eczacılığında aldığımız eğitimin çoğunu kullanmadığımızı söyleyebiliriz. Firmalarda çeşitli bölümlerde çalıştık. İki hocamızdan da sonuç olarak deneyip, görüp ve düşündükten sonra akademisyen olarak kaldıkları cevabını alıyoruz.
Fakülteden mezun olduktan sonra akademisyenliğe nasıl adım attınız o süreci bize özetleyebilir misiniz?
Son sınıfa geldiğinizde sürekli ÖSYM’nin sitesini takip edin. ALES’in başvuru tarihleri oluyor: Güz ve bahar döneminde. Onlardan birisine girmeniz gerekiyor. Bizim tavsiyemiz güz döneminde olana girin. O daha kolay oluyor. Eczacılıkta akademisyen olmak istiyorsanız 65 den daha yüksek almanız gerekiyor. TÜBİTAK bursu için de 90’nın üzerinde puan almanız gerekiyor ki burs alabilme şansınız artsın. Sonra ÜDS’ye girmeniz gerekiyor. ÜDS de yine iki kere oluyor bahar ve güz dönemi olmak üzere. Yüksek lisans yamak için 50, doktora yapmak için 60 almanız gerekiyor. İstanbul Üniversitesi’nde farmakoloji hariç diğer anabilim dallarında direkt doktoradan başlayabiliyorsunuz. Diyelim ki ÜDS’den 50 alamadınız KPDS sınavınızdan aldıysanız o geçerli oluyor. Ya da okulun dil sınavı var o sınava girip 50’nin üzerinde alırsanız kabul ediliyor. Sonrasında ÖSYM merkezine gidip başvuru yapıyorsunuz. Ayrıca başvurular için nokta otomasyona girip form dolduruyorsunuz ve otomasyonda neler yapacağınız yazıyor. Sonra hangi kürsüde doktora yapmak istiyorsanız oraya gidip başvurunuzu yapıyorsunuz. Belgelerinizi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne veriyorsunuz. Çünkü artık siz oraya bağlı oluyorsunuz. Akabinde mülakata alınıyorsunuz, geçerseniz doktora öğrencisi olarak başlıyorsunuz.
Doktora öğrencisiniz, şimdi ders mi görüyorsunuz ne yapıyorsunuz?
Doktora süreci 4 yıllık kısaltılamaz bir süreç hatta uzatılabiliyor bazen. Genelde beş yılda bitiyor. Dört yılda 1,5 dönem ders alma zorunluluğumuz var. Bu dersleri verip sonrasında doktora yeterlilik sınavına giriyorsunuz. Aslında bu çok büyük bir engel. Bütün her şeyden sorumlu oluyorsunuz ve her şeyi bilmek zorundasınız. Sonrasında sınava giriyorsunuz. Sınav iki oturum şeklinde oluyor: yazılı ve sözlü sınav. Sözlü sınavda diğer fakültelerden de hocalar gelip bir jüri oluşturuluyor ve karşılarına geçip sorulan sorulara cevap veriyorsunuz. Geçtikten sonra 6 ay içinde tez konunuzu belirleyip başlayabiliyorsunuz.
Mezun olduğunuz fakültede akademisyenlik yapıyorsunuz. Bunun size katkıları neler?
Kesinlikle katkısı çok fazla oldu. Yani hocaların çoğunu tanıyorsunuz. Daha sıcak bir ortam okulu, çevreyi tanıyorsunuz daha kolay oluyor.
Şu an kadro gelirse araştırma görevlisi olabiliyoruz. Sonrasında asıl kriter yayın yapmış olmak. Sen ne kadar makale yazdın, ne kadar kitap yazdın, ne kadar kitapta bir bölümün oldu, ne kadar poster sundun, ne kadar bildiri sundun bunların hepsi birer kriter. Doktoramızı bitirdikten sonra bunlara bakıyorlar yeterli bulunursanız yardımcı doçentliğe başvuruyorsunuz. Onun da sınavını geçerseniz yardımcı doçent oluyorsunuz.
TUBİTAK bursu hakkında bilgi alabilir miyiz?
TUBİTAK bursuna son sene başvurulabiliyor. Burs için not ortalamasının %30’u, ALES’in %50’si ve dil sınavının %20’si alınarak hesaplanıyor. Bu yüzden not ortalaması çok önemli TUBİTAK bursunu almak isteyen arkadaşlar not ortalamasını yüksek tutmaya çalışsınlar. Ayrıca kadro gelirse TUBİTAK bursumuz kesilmiyor kısmi burslu oluyoruz onun yanında araştırma görevlisi ücreti alıyoruz. Bu arada TUBİTAK bursu alıyorsanız başka hiçbir bursa başvuramıyorsunuz.
Son Olarak ÖYP Hakkında Bize Bilgi Verirmisiniz ?
Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP), öğretim üyesi ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Yasasının yurtdışı ve yurtiçi doktora öğrenimini kapsayan 33. ve 35. maddelerinin harmanlanması ile geliştirilmiş yeni bir modeldir. Bu modelde, bir yandan üniversitelerin bilim ve teknoloji üretme kapasitesi arttırılırken diğer yandan da öğretim üyesi yetiştirilmektedir. Yurtiçi-yurtdışı bütünleştirilmiş doktora programı olarak işleyen modelin en önemli özelliklerinden birisi, mezun olan öğretim elemanının kendi üniversitesine tez danışmanı ile hazırladığı bir araştırma projesi ile dönmesi ve orada da ortak araştırmalara devam etmesidir.
ÖYP ile atanmak çok daha kolay ve avantajlı. Kadroyla başlıyorsun işe ama belli bir süre çalışma zorunluluğun var ve genelde yeni açılan üniversitelerde akademisyen kadrosunun oluşturulması için yeni açılan ve öğretim elamanı eksik olan üniversitelerde göreve başlıyorsunuz.
ÖYP ile ilgili duyuruları bu adresten takip edebilirsiniz : https://oyp.yok.gov.tr/
MUHAMMED UĞUR POYRAZ & RAMAZAN SEVİM
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM