Türkiye, yılda ortalama ilaç ithalatına 5 milyar lira harcıyor. Avrupa Birliği sağlıkta 31 milyar dolar Ar-Ge çalışmalarına bütçe ayırırken, Türkiye’de ise özel sektör harcaması 197 milyonu geçmiyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da gündeme getirdiği ‘milli hap’ üretimi konusunda ilk somut adımı Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Nidai Özeş attı. Bitki kökünden elde ettiği formülün dünya tıp veri bankasında benzerinin olmadığı ve metastatik meme kanseri tedavisinde etkili olduğu tespit edildi.
Bitki kökünden damıtma ve ayrışma yöntemiyle elde edilen maddenin formülünü çıkaran Özeş, dünyada benzeri olup olmadığını kontrol etti. Dünya tıp veri bankasında yapılan araştırmada formülün hiçbir benzerinin olmadığı belirlendi. Bu formül üzerinde çalışmaya başlayan Özeş, bundan elde edilen 50 farklı türevin de dünya tıp veri bankasına olmadığını tespit etti. Elde edilen molekülleri 5 ayrı kanserli hücrede test etti ve formülün sadece metastatik meme kanseri üzerinde etkili olduğunu gördü. Formülün orijinalliğini koruması içinse patent başvurusu yapacak. Toplumu yanlış yönlendirmek istemediği için bitkinin ismini açıklamayan Özeş, elde ettiği formülle ilgili şunları söylüyor: “İki sene önce başladığım yolda elde ettiğim molekülü, 5 farklı kanser hücresi üzerinde denendim. Sadece metastatik meme kanserine etki ediyor. Bir ana molekülden 51 tane farklı molekül üretildi. Bir bitkiden 3 tane molekül çıkarabildim. Bir ilacın laboratuvardan hastanın damarına verilmesi ülkeden ülkeye 5 ile 10 yıl arasında değişir. Biz bu kademeleri geçme konusunda hızlıyız ve her şeyi Türkiye’de yapmak istiyoruz. Patent müracaatından sonra saf olan molekülleri hücrelerde deneteceğiz tamamını.”
zaman