Kamunun ilaç alımında geçerli Euro kurunu 1.95 TL’de sabit tutmasının sektörde oluşturduğu sıkıntı ancak eylül ayında yeni hükumetle çözülebilecek.
Kamunun ilaç alımında geçerli Euro kurunu 1.95 TL’de sabit tutmasının sektörde oluşturduğu sıkıntı ancak eylül ayında yeni hükümetle çözülebilecek. Kurun ilk etapta 2.2 lira olması talep ediliyor.
İlaç sektörünün uzun süredir gündeminde olan kur sorunu yeni hükümeti bekliyor. Döviz kurunda yaşanan artışların kendilerine yansıtılmaması nedeniyle sorun yaşayan ve bir çok firmanın kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten sektör temsilcileri, ekonomi yönetimiyle uzun süre önce masaya oturdu. Ancak yapılan görüşmelere karşın bir sonuç alınamadı. 2015 bütçesini hazırlamakla işe başlayacak olan yeni hükümetin ilaçta kur sorununu da eylül ayıyla birlikte gündemine alması bekleniyor.
Geçtiğimiz yıldan bu yana gündemde olan ilaçta kur farkı sorununun aşılması için sektör temsilcileriyle ekonomi bürokrasisi birkaç kez masaya oturuldu. 1.95 lira düzeyinde olan kamunun ilaç alımındaki geçerli olan Euro kurunun çok geride kaldığını belirten sektör ilk aşamada kurun 2.2, daha sonrasında ise 2.7 liraya çıkarılmasını talep etti. Ancak Hazine bu yönteme, yılda 5 milyar TL yük getirdiği için karşı çıktı. Ekonomi bürokrasisi ilaç sektörüne her yıl enflasyon artışlarının yansıtıldığını belirterek, enflasyon farkı dikkate alındıktan sonra kurda yeni düzeyin belirlenebileceğini söyledi. İlaçta sabit kur politikasının başladığı yıl, toplam ilaç bütçesinin 13 milyar lira olduğuna dikkat çeken ekonomi yönetimi, “Şu anda ise rakam 17 milyar liraya çıktı. Her yıl enflasyon farkı verdik. Bu, artış yokmuş gibi davranılamaz” dedi.
YENİ DÖNEME KALDI
Seçimler nedeniyle bir sonuca bağlanmadan ara verilen ilaç sektöründeki kur görüşmeleri yeni hükümet göreve başladıktan sonra hız kazanacak. 2015 yılında ilaç sektörüne verilecek bütçeyi belirleyecek olan ekonomi yönetimi, ekim ayında bütçe netleştirilmeden önce de sektörle biraraya gelerek kur krizine çözüm arayacak. İlaçta ödeme sisteminin tamamen değiştirilmesi de halen masada yer alan ve görüşülecek seçenekler arasında bulunuyor.
2004’te değişti
2004’te kamunun en büyük ilaç alıcısı olduğu belirtilerek, iskonto modeline geçildi. Sektör de, kamunun ilaçta sabit kur üzerinden alım yapmasına karşı yargıya gitti ve yürütmeyi durdurma kararı aldı.
Hürriyet