Homeopatik Ürünlerle Alakalı Mevzuat Gündemimizde
Homeopatik ilaçlar konusunda yaptıkları çalışmalar olduğundan bahseden İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman, çalışmalara akademik bir kurulla devam ettiklerini bildirdi. Bu ilaçların yaygınlaşmasını istediklerini belirtirken şunları kaydetti: “Homeopatik ürünlerle alakalı mevzuatın hazırlık aşamasındayız. Bu alanda çok fazla üreticimiz yok. Yeni bir ithalat kapısı açılmadan önce Türkiye’deki imalatın potansiyelini de görmemiz lazım.”
Bize Homeopatik İlaçlarla Alakalı Talep Gelmesi Lazım
Bu konuda taleplere açık olduklarını ve gelen talepleri değerlendireceklerini belirten Saim Kerman, ne yazık ki çok fazla talep olmadığını söyledi. “Şu anda İzmir’deki bir derneğin dışında talepte bulunan olmadı. Biz AB mevzuatında, homaopati konusunu tam üyelik sürecinee bıraktık. Bu alandaki mevzuatımızı sonradan uyumlaşacağız. Fakat toplumun bir talebi olursa o zaman bu ihtiyacı karşılamak için derhal harekete geçeriz” dedi.
Homeopatinin Uygulayıcılarına İhtiyacımız Var
Homeopatiyle ilgilenen kişilerin Türkiye’de çoğalması gerektiğini vurgularken “Şu anda da zaten Avrupa Birliği uyum çalışmalarının çevirilerini yapıyoruz. Ticari olarak bu işi üstelenecek birilerinin olması lazım, uygulayıcısının olması lazım, bunlar olmadan bunun olabilirliği fazla gündemde olamayacaktır” dedi.
Konuşmasının devamında Medula kesintilerine de değinen Dr. Saim Kerman, Medula’nın kendileriyle bir ilgisinin olmadığını, Medula çalışmazken dahi İTS’nin sorunsuz bir biçimde çalıştığını ifade etti.
Medula Sosyal Güvenlik Kurumu’na Ait
İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman, SGK’nın uyguladığı Medula Sistemine ilişkin sorunların İTS’den bağımsız şekilde var olduğunu söyledi. Medula kesintisi olduğu zamanlarda bile İTS’nin çalıştığını ifade ederek “Medula Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bir yazılımıdır. Medula’nın Sağlık Bakanlığı ve Kurumumuzla bir alakası yok. Medula çalışmadığı zaman bir uyarı yazar, ‘İTS’ye bağlanılamadığı için hizmet verilememektedir, sonra tekrar deneyiniz’ şeklinde. Medula’nın çalışmadığı her saniye eczacılar İTS’den ürün doğrulama işlemini yapabilirler. Böylelikle İTS’nin sorunsuz çalıştığını görebilirler. Ürünü alıp sistemde var mıdır diye karekod sorgusu yaparsınız, eğer cevap alıyorsanız İTS çalışıyordur” dedi.
İTS Kesinti Saatleri Muhakkak Duyurulur
İTS kesintilerinin genel itibariyle planlı ve duyurulu kesintiler olduğunu söyleyen Kerman, “İTS’nin bütün kesintileri önceden duyurulur. Bakım sebebiyle İTS’nin kapalı olacağı saatleri beyan ederiz ve kesintilerimizi gece 12 ile sabah 5 arasında yaparız. Nitekim sistem o vakitler arasında büyük oranda durmuş olur. Onun dışında hiç öngöremediğimiz büyük hadiseler illâ ki olabilir. Elektrik kesilebilir, voltaj düşer, server’larımız yanar. Bir defa başımıza geldi, Türk Telekom bakım çalışması sebebiyle duyurusuz fiber hatlarını kapattı. Ama o zaman hem Medula hem biz çalışamadık.” diyerek, sistemin kesileceği saatleri eczacıların sitelerinden düzenli bir şekilde kontrol edebileceklerini söyledi.
Vatandaş Mağdur Edilmemeli
Bu ve benzeri sorunlardan elbette vatandaş etkileniyor. Karşısında sağlam ve çalışıyor gözüken bir yapı var. Çalışmıyorsa eğer benim sorunum değil diye düşünüyor. Vatandaş bu konuda mağdur edilmemeli. Bu nedenle ortak çalışan bütün sistemlerin; elektrik idarelerinin, Türk Telekom’un, Medula’nın, bizim hep duyurulu işlem yapmamız lazım.
İVEK Derneği Özel Haber/ Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM