Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, katıldığı 2012 BIO Uluslararası Kongre ve Fuar Programı'nda, Baxter, Pfizer, Biomarin ve Merck gibi dünyanın önde gelen ilaç sektörünün temsilcileri ile de bir araya geldi.
ABD'li ilaç devi Baxter'ın CEO'su Kevin Holland ile görüşen Ergün yatırım müjdesi verdi. Türkiye'yi üretim ve Ar-Ge merkezi olarak düşünen firmaların olduğunu dile getiren Ergün, Baxter firmasının yeni bir ilaç türü üretimine ilişkin olarak 170-180 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Yatırımcılara görüşmelerde Türkiye'deki fırsatları anlattıklarını dile getiren Ergün, Türkiye'de 10 yıl öncesine göre bir kişinin doktora başvurma oranının dört kat arttığına dikkat çekti. İlaç sektörünü de kapsayan strateji belgesi ve eylem planı çalışmasının önemli kolaylıklar sağlayacağını ifade eden Ergün, çalışmanın bu yıl sonuna kadar bitirilebileceğini söyledi. Ergün, ilaç firmaları için özel endüstri bölgeleri de oluşturulabileceğini kaydetti.
Öte yandan Türkiye her yıl yaklaşık 5 milyar dolar ithalat faturası ödediği ilaç için stratejik bir adım atıyor. Dünyanın önde gelen ilaç üreticileri Türkiye'de üretim ve araştırma geliştirme yatırımı için teşvik edilecek. Bakan Ergün, 10 milyar doların üzerinde büyüklüğe ulaşan ilaç sektöründe yeni stratejinin fiyat politikası olmayacağını söyledi. Hedefin sektörün önde gelen firmalarının Türkiye'de üretim ve Ar-Ge yapması olduğunu aktaran Ergün, "10 yıl önce biz kullandığımız ilaçları yüksek fiyatla aldığımızı tespit ettik. Sonrasında indirimler geldi. Bundan sonraki yaklaşımımız fiyat politikası olmayacak. 10 milyar dolarlık satın alma gücümüzü fiyatı aşağı indirmede kullanıyorduk. Artık amacımız bu işin Ar-Ge'sini yapmak ve Türkiye'de üretim yapılmasını sağlamak." dedi. Ergün savunma sektöründe olduğu gibi bu alanda da ofset uygulamaların yapılabileceğini aktardı.
Türkiye ilaç ithalatına 2011 yılında 4,7 milyar dolar para harcadı. 560 milyon dolarlık ihracat yapılırken, sektörün pazar payı ise 10,4 milyar dolar civarında. Türkiye'de tüketilen ilaçların kutu olarak yüzde 80'i iç piyasada üretiliyor. Değer olarak ise bu rakam yüzde 50 civarında. Türkiye dünya ilaç pazarında on ikinci en önemli ülke konumunda bulunuyor.
Türkiye'de diyaliz hastalarının 3-4 günde bir hastaneye taşınarak 3-4 saat makineye bağlanarak tedavi gördüğünü belirten Bakan Ergün, Türkiye'de yeni yatırıma hazırlanan Baxter firmasının hastayı diyalize taşımadan evde ilaçla diyaliz işlemi yaptığını aktardı.
zaman
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM