Daha ayrıntılı anlatmak gerekirse insan vücudu yabancı ve kendi varlığını tehdit edici maddeleri yok etmek ister ve bunun içinde antikorlarını salgılar ve bu antikorlar antijenle birleşerek çeşitli bileşikler oluşturarak antijenin özelliğini yitirmesine neden olurlar. Ve farklı maddelerine göre akyuvarlar tarafından parçalanırlar ya da vücuttan uzaklaştırılırlar.
Bu alerjiyi tetikleyecek maddeler arasında tabii ki ilaçlarda mevcuttur. Alerjiye sebep olan maddeler arasında ilaç % 0.0027 lik bir paya sahiptir. Ayrıca ilaç alerjisinde ölüm riski % 0.02 (genel alerji içinden) % 0.1( ilaç alerjisi içinden) dir.
Alerjik bulgular antijen maddenin vücuda ilk alınmasıyla ortaya çıkmaz çünkü madde vücut tarafından tanımlanmamıştır ve duyarı oluşmamıştır. Alerji ancak 2. ve hatta daha sonraki seferlerde ortaya çıkar. Yani alerji için önceden alınma şarttır.
İlaçlar alınımından sora ortaya çıkacak her bulgu anti durum alerjik değildir bunlar bazen ilacın toksik madde bulunması ve zehirlenme gibi durumlarda da reaksiyon verip vücut direnç gösterebilir.
İlaçlar arasında en çok alerjiye sebep olan ilaç antibiyotiklerdir. İlaç alerjilerinde aldıkları pay % 45 tir. Antibiyotik ardından asprin ve romatizmal ilaçlar alerji oluşumunda % 17 lik bir paya sahiptirler.
İlaç alerjisi nasıl tespit edilmektedir? Mantıken ilaç alerjisi etki tepkiyle bulunmaktadır. Tüm ilaçları kendi antijen antikor mekanizmasına uyumunu tek tek bakmanız akıl dışıdır. Bunun için kötü bir ilaç alındığında istenmeyen bir durumla karşı karşıya kalındığında hemen doktora başvurulmalı gerekirse gerekli ilaç duyarlılık testleri yaptırılmalıdır.
Bunlar rast testi, deri yama testi, cilt biyopsisi gibi ilaç duyarlılığını ölçen yöntemlerdir.
Bazı durumlarda ilaç hasta için hayati öneme sahipken alerjisi olduğu için maddeyi alamamaktadır böle durumlarda yine uzman kişi kontrolünde alerjik ilaç hastanın vücuduna az dozlarda ve arttırılarak alıştırılır ve tedavi etmeye çalışılır.
Eğer mümkünse farklı bir etken maddeye sahip eşdeğer ilaç vermek en iyi yoldur.
Allerji sonucu vücutta istenmeyen tepkiler oluşur. Bunlar kaşıntı, hapşırma, öksürme, deride kızarıklık, deride kızamık türü bulgular, deri pullaşması, deri dökülmesi, yüksek ateş, düşük tansiyon, şok geçirme ve son olarak ölümler alerjik reaksiyon sonucu olabilecek vücudun tepkileridir.
İlaç kullanımından sonraki periyotta istenmeyen bir durumla karşılaşılırsa hemen doktora başvurulmalı, eğer alerjik bir hastalıksa aynı etken madde asla kullanılmamalı. Kullanılması gerekiyorsa da uzman kişi yardımıyla beraber bu sorun aşılmalıdır.
Muhammed Harun BAYRAM
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM