Türkiye, sağlık turizminde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında. Budeğerlendirme Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a ait. 5. Uluslararası Sağlık Kongresi’nin açılışında konuşan Akdağ, her yıl 200 binden fazla yabancının, Türkiye’de tedavi gördüğünü söyledi.
Sağlıkta dönüşüm programından önce her yıl on binlerce insanın kanser gibi bazı hastalıkların tedavisi için yurtdışınaçıktığını hatırlatan Bakan Akdağ, “Bugün sağlık turizmindedünyanın ilk 10 ülkesi arasında hızla zirveye doğru yükselen bir Türkiye’den bahsediyoruz.” dedi. Akdağ’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’yi tercih eden yabancıların yarısı turist olarak gelen ve burada hastalanan kişiler. Diğer yarısı ise sadecesağlık amaçlı olarak gelen kişiler. Bu sayı her geçen yıl artıyor.
‘Sağlık turizmi’, ‘turist sağlığı’, ‘sağlık destekli termal turizm’ gibi kavramların birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirten Recep Akdağ, termal turizm noktasında da Türkiye’nin güçlü bir altyapıya sahip olduğunu dile getirdi.Konuşmasında televizyonlardaki sağlık sigortası şirketlerinin reklamlarına dikkat çeken Sağlık Bakanı şunları söyledi: “Son derece akıllıca düzenlenmiş reklamlar var. Ancak o reklamlar sanki Türkiye’de örneğin MR ya da tomografi çektirmenin zor bir iş olduğunu ya da pahalı bir hizmet olduğunu ima ediyor.Gerçeklerse öyle değil. Türkiye’de bir kamu hastanesinde, kamu sigortacılığına bir MR’ın maliyeti sadece35 Euro. Bu kuşkusuz sağlık turizmi kapsamında biraz daha yüksek.”
Bakan Akdağ, sağlık turizminin söz konusu edildiği diğer ülkeler ile kıyaslandığında Türkiye’de hem sağlık hizmeti almanın daha ucuz olduğunu hem de birçok alanda kalite açısından daha ileride olduğunu aktardı. Akdağ, sınır ötesi sağlık hizmeti alınırken sağlık sigortacılığının hangi kurallarla hareket etmesi gerektiğinin de kongrede ele alınması gereken konu başlıklarından olduğunu sözlerine ekledi.