Türkiye, Bulgaristan ve Fransa'da yetişir. Okka gülü uçucu yağı ise uçuk sarı renkte taze gül çiçekli kokulu bir sıvıdır. İtalya, Fas, Bulgaristan ve Fransa'da yetişir. Her iki uçucu yağ da taze çiçeklerden su buharı distilasyonu ile elde edilir. 3,5-4 ton çiçekten 1 kg uçucu yağ elde edilir.
Taze çiçekleri kullanılan kısımdır. Isparta gülünün bileşiminde sitronelol (%34-55), geraniol ve nerol (%30-40), stearopten (%16-22), fenil etanol (%1.5-3), farnezol (%0.2-2) bulunur.
Sakinleştirici, antidepresan, kuvvet verici özelliklere sahip olan uçucu yağ, sinirsel tansiyon ve uykusuzluk gibi stres kaynaklı rahatsızlıklarda yararlı olur. Doğum sonrası depresyonu giderici, menstrüel döngüyü düzenlemeye yardımcı, menopoz dönemindeki sıkıntıları giderici etkileri vardır. Virüs ve bakterilere karşı güçlü bir antiseptiktir. Gül uçucu yağı, uterus, mide, karaciğer, dolaşım, kalp için bir güçlendirici olarak etki eder, kan ve organların temizlenmesine yardımcı olur. İştahı düzenler, peklik ve sindirim spazmlarında etkilidir. Saman nezlesi, öksürük, kulak ve baş ağrıları, konjontivita iltihabında yararlı olur. Hassas, kuru, çatlak, enfekte olmuş ya da allerjiye eğilimli ciltleri yatıştırır, kanamaları durdurur, damar bozukluklarında etkilidir. Kırışık ciltlere yararlıdır.
Kuru ya da iltihaplanmış cilte ve damar sorunlarında, birkaç damla uçucu yağ kreme katılır. Depresyon, üzüntü ya da uykusuzluk için, 2 damla uçucu yağ, banyoda küvet suyuna ilave edilir. Hazım sistemi zorluğunda ya da bitkinlik ve stresten kurtulmak için, 2 damla uçucu yağ, 20 ml tatlı badem yağına katılıp seyreltilerek masaj yapılır. Hamileliğin ilk üç ayında kullanılmamalıdır.
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM