. 24 saatte idrarla atılan protein (proteinüri) 5 gr‘dan fazla ise bu durumlardan bir ya da birkaçının bulunduğu preeklampsi vakalarını ciddi vakalar olarak değerlendirmek gerekir. Eklampsi krizlerinden önce hasta preeklamsi denilen bir devre geçirir.
Eklampsi", Latince «yıldırım» demektir. Bu hastalığa tutulan kimse de tıpkı yıldırım çarpmışçasına krizler geçirir. Bu krizler sara nöbetine benzer. Hastada kol, bacak ve vücut kasılmaları olur. Gözler kayar, ağızdan köpük gelmeye başlar. Daha sonra şuur kaybı olur. Bütün bunlar hem anne, hem de çocuk için çok tehlikelidir. Krizlerin sık sık tekrarı anne ve çocukta oksijenizasyon bozukluğuna ve organlarda yıpranmaya yol açarak kötü sonuçlar doğurabilir.
Preeklampsi sırasında plasentadaki kan dolaşımı bir ölçüde bozulmaktadır. Bu da fetus için bir sorun oluşturabilir. Bilindiği gibi normal bir hamilelik sırasında böbreklerdeki kan akımı ve buna bağlı olarak da kanın süzülerek temizlenmesi işlemi artmaktadır. Ancak preeklampsi vakalarında bu durum gerçekleşmemekte ve vücuttan atılması gereken bazı maddeler, hamile kadında birikmeye başlamaktadır. Böbreğin kan akımındaki azalma, damarlarındaki daralma ve tıkanıklıklardan kaynaklanmaktadır. Bu bozukluklar bazı vakalarda böbreklerin “Korteks” bölgesinde doku ölümlerine yol açabilmektedir. “Korteks nekrozu” denilen bu gibi durumlarda oligüri-anüri gibi az ya da çok az idrar çıkarma ve azotemi (kanda azotlu maddelerin birikmesi) gelişip kadının yaşamını ciddi biçimde tehlikeye sokmaktadır. Azalan kanlanmaya bağlı olarak plasenta yetersizliği ve büyüme geriliği görülür.
Öncelikle yatak istirahati verilir. Geciken vakalarda tedavi çoğu kez hastaneye yatırılarak yapılabilir. Kan basıncı eğer >160/110 olursa i.v. Hidralazin( vazodilatör) verilir. Refleks taşikardiye dikkat edilmelidir. Alternatif olarak; Labetalol ve Metildopa kullanılır.
Sodyum nitroprusid ‘ Fetal Tiyosiyanat Toksisitesi’nden dolayı tavsiye edilmez.
Diazoksid önerilmez su ve sodyum tutulması yaparak irreversibl hipotansiyona sebep olur.
Düşük doz aspirin 1. ve 2. trimesterde proflaktik olarak kullanılır.
Tutarıkları engellemek için i.m. ve i.v. MgSO4 kullanılır. Mg toksisitesine karşı i.v. kalsiyum glukonat solunum depresyonunu giderir.
Ülkü ALKO
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM