İVEK Derneği kahvaltısında bir araya gelen İVEK üyeleri bu ay İstanbul Ecza Koop.’tan Eczacı Ruşen Dündar’ı konuk etti. Kahvaltıdan notlara yansıyan başlıklar ise, Ecz. Ruşen Dündar’ın ağzından şöyle;
Eczacı Ruşen Dündar’ın Kısaca Meslek Yaşamı
1985 İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunuyum. 24 yıldır Esenler’de eczacılık yapmaktayım. İstanbul Ecza Koop.’ta ve İstanbul Eczacı Odası’nda uzun yıllardır yönetici olarak çalıştım.20 yıldır aralıksız eczacı odası Esenler bölge temsilcisi olarak görev yapmaktayım. Halen İstanbul Ecza Koop.’un yönetim kurulu üyesiyim.
Meslek Kuruluşlarının Asıl Görevi: Meslek Sorunları ile mi sınırlı olmalıdır?
Bu konu her meslekte önemli tartışmalara sebep olmaktadır.
Günümüz dünyasında meslek örgütleri sadece mesleki sorunları değil, yaşadığımız toplumu ilgilendiren her konuda fikir beyan etmekte ve bu doğrultuda çalışmalar yapıp çözüm önerileri üretmekte, toplumu bilgilendirmektedir. Bu alanda toplumumuzdaki meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını önemsiyorum.
Eczacı Kooperatifleri ve İstanbul Ecza Koop
Türkiye’de eczacılar, kooperatifçilik hareketine ilgi duymaya 1977-78 yıllarında başlamışlardır. Bu tarihlerde serbest eczacılar, örgütsüz ve dağınık durumda olup, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden de büyük ölçüde etkileniyordu. Eczacılar, asli görevlerini yapabilmeleri için hastaya verebilecekleri ilaçları bile temin edemez duruma gelmişler; eczanelerin ilaç temin ettiği özel ilaç depolarının spekülatif hareketlerde bulunmaları ve keyfi uygulama ile istedikleri eczanelere ilaç verip, istemediklerine vermemeleri; sadece peşin para ile ilaç vermeleri sonucu yapay olarak ilaç yokluğu yaratılması sonucunda; bir çok eczanenin zor durumda kalmasına, hatta kapanma tehdidiyle karşı karşıya kalmalarına neden olmuştur.
Bu süreçte eczacılar, sürekli olarak yönlendirilen bir topluluk olmak yerine, meslek sorunlarına olsun, ülke sorunlarına olsun, ortaklaşa sahip çıkmak düşüncesine vardılar. Bunu sağlamak için de bireysel çıkar yerine ortak çıkarlar etrafında toplanmak gerektiğinin farkına vararak, eczacıların bir araya gelip ekonomik ve mesleki haklarını kazanmak için örgütlenmeleri gerektiğini düşündüler.
Bütün bunları değerlendiren yurt çapında görev yapan eczacılar, Türkiye’nin birçok bölgesinde örgütlenme ihtiyacı hissetmişler, çeşitli tartışma ve arayışlardan sonra da kendilerinin eşit olarak katıldığı, demokratik ve ekonomik modelin KOOPERATİFLEŞME olduğuna karar vermişlerdir.
Ülkemizde ilk ecza kooperatifi 1978 yılında 22 eczacının bir araya gelmesi ile Manisa’da kurulmuştu. Aynı tarihte Silifke’de lokal anlamda bir kooperatif kurulmuştur. Daha sonra 1979 yılında İzmir, Bursa, Eskişehir ve İstanbul’da geniş eczacı kitlelerini kucaklayan kooperatifler kurulmuştur. 1980 yılında Ankara, Antalya ve Giresun’da; 1984 yılından itibaren ise Samsun, Trabzon, Sakarya, İçel eczacı kooperatifleri kurulmuştur. Kasım 1989’da bir grup eczacı bir araya gelerek, kısa adı İstanbul Ecza Koop olan, S.S. İstanbul Eczacılar Üretim Temin ve Dağıtım Kooperatifi’ni kurmuştur.
Aynı süreçte; eczacıların tüm bu girişimlerini tek bir çatı altında toplayan Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği(TEKB) kurulmuş, 1999 yılında Avrupa’da faaliyet gösteren eczacı kooperatiflerinin oluşturduğu topluluk olan SECOF’a üye olunmuştur.
18 Kasım 1989’dan itibaren bulunduğu ilaç sektöründe; İyi dağıtım uygulamaları(GDP) ve çağdaş yöntemleri hayata geçirerek alanında öncülük yapan İstanbul Ecza Koop, bu süreçte; eczacı ortaklarına mesleki ve ekonomik katkı sağlayacak çok sayıda proje ve çalışmayı hayata geçirmiştir.
İstanbul Ecza Koop, üstlendiği sorumluluğun ve bulunduğu noktanın bilincinden hareketle; Türkiye ve dünyada yaşanan; alanı ile ilgili gelişmeleri yakından takip edip, dinamik yapısını, dolayısı ile ortağı olan eczacıları ve tüm eczacıların sahibi ve sorumlu müdürü olduğu Bağımsız Eczane Yapısını da güçlendirerek, daha kaliteli ve hızlı “Sağlıklı Yaşam Hizmeti” vermeye devam etmektedir.
S.S. İSTANBUL ECZACILAR ÜRETİM TEMİN DAĞITIM KOOPERATİFİ
Başta İstanbul olmak üzere, yurt çapında, 4 bine yakın üyesine, 14 şubesi ve 800’ü aşkın çalışanıyla hizmet veren İstanbul Ecza Koop; eczacıların onurlu çabasıyla oluşan geçmişi, dayanışmacı ve paylaşımcı ruhu, katılımcı ve demokratik yapısı, taviz vermeden uyguladığı yönetim, çalışma ilkeleri ve üyelerinden aldığı güçle geleceğe güvenle bakıyor.
Vizyonumuz
İstanbul Eczacılar Kooperatifi, yenilikleri takip edip teknolojiden faydalanarak, ürettiği hizmetlerin kalitesini en üst düzeye çıkartmak suretiyle; ortak memnuniyetini arttırmayı ve güçlü yapısıyla pazarı etkileyerek pazar lideri olmayı ve üyesi olan eczaneleri tercih edilen sağlık üniteleri haline getirerek, eczacılık mesleğinin saygınlığını yükseltmeyi ve sektörün tüm aşamalarında yer almayı hedeflemektedir.
Misyonumuz
Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren eczacı kooperatifleri ile işbirlikleri gerçekleştirmek.
Kooperatif üyesi eczaneleri, sunduğu ürün ve hizmetler bağlamında farklı kılarak, tercih odağı haline getirmek.
Üyelerin birincil gereksinimi olan ilaç temin ve tedarik hizmetini yalnızca depoculuk olarak görmeyip ona, çağdaş bir nitelik kazandırmak.
Bu görevleri yerine getirirken; verimliliği esas alıp işletmenin kaynaklarını etkin kullanarak, yaratılan artı değeri her türlü teknolojik, ekonomik, mali ve yönetsel düzenlemeler ile yeni hizmet tasarımlarına ayırıp, hayata aktarmaktır.
Yönetim ve çalışma ilkeleri:
Eşitlikçi: Ürün temini, kampanya koşulları ve ödemelerde tüm üyeleri arasında eşit davranır. Şeffaf: Kooperatifin tüm hesapları ortaklarına açıktır. Bu konudaki tek istisna diğer eczacı bilgilerinin gizliliği ilkesidir. Katılımcı: Ortağı olan eczacılar, her yıl yapılan genel kurullara katılarak; düşünceleri ile katkı yapabilir, temsilcileri vasıtasıyla yönetim sürecine katılırlar. Yenilikçi: Teknolojiyi yakından takip eder, kendi alanlarındaki yeniliklerin öncüsüdür. Sektöründe; soğuk zincir uygulamasını başlatan, fiyat kitapçığı uygulamasını yapan, ilk yarı otomasyona geçen, sevkiyatta ilk plastik kasa uygulamasını başlatan kuruluştur. Uzman: Tüm personelin eğitimli olmasına özen gösterir. Genel eğitimlerin yanısıra periyodik olarak tüm birimlerini eğitimden geçirir. Hizmet üretim sürecinde çalışanlardan oluşan İş yeri Kurulu’ndan azami düzeyde katkı sağlar. Sağlık alanında hizmet vermenin bilinciyle; içinde bulunduğu sektörde yaşanan gelişmeleri uzmanlık alanı olarak kabul eder. Sosyal Sorumluluk Sahibi: Ortağı olan eczacıların mesleklerinden kaynaklanan hizmet sorumluluklarının yanında, sosyal ve toplumsal sorumluluklarının da olduğu bilinciyle; başta eczacı adaylarının eğitimlerine katkı sağlamak olmak üzere pek çok alanda sosyal sorumlulukların yerine getirilmesini bir hizmet olarak görür ve bu alanda öncü rol üstlenir.
Kalite Politikamız:
İstanbul Eczacılar Kooperatifi faaliyet gösterdiği sektörde büyümeyi, süreçlerinde iyileştirme çalışmaları yapmayı, ortak memnuniyetini yükseltmeyi ve ortak potansiyelini sürekli arttırmayı ana hedefleri olarak belirlemiştir.
Kooperatifimiz, ortaklarına sunduğu hizmeti yerine getirirken; ortak memnuniyetini artırmaya ve süreç iyileştirme temeline dayanan Kalite Yönetim Sistemini uygular, etkinliğini gözden geçirir, sürekli iyileştirme için gereken kaynakları sağlar.
Eczacı ortaklarımızın mesleklerinden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirebilmeleri amacıyla, sunduğumuz hizmetleri sağlarken aşağıdaki ilkeleri benimsiyoruz;
Öncü ve güçlü:
İstanbul Ecza Koop çalışanları görev ve sorumluluklarını yerine getirirken kooperatifin yönetim ve çalışma ilkelerinin uygulanmasına özen gösterir. Başta İstanbul merkez olmak üzere Kadıköy, Çapa, Boğaziçi, Marmara, Ümraniye, Avcılar, Gaziosmanpaşa, Seyrantepe, Ankara Merkez, Ankara Balgat, Kastamonu, Zonguldak, Edirne, Ümraniye şubeleri ve Güneydoğu bürosuyla yaygın bir hizmet ağına sahip olan İstanbul Ecza Koop, üyelerinin taleplerini kesintisiz ve tam olarak karşılamayı prensip edinmiştir.
İstanbul Ecza Koop, üstlendiği sorumluluğun ve bulunduğu noktanın bilincinden hareketle; Türkiye ve dünyada yaşanan alanı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ederek ve sağlıklı yapısını daha da güçlendirerek atılımlarını sürdürmeye devam edecektir.
Türkiye İlaç Pazarında Kooperatifler ve İstanbul Ecza Koop.
İstanbul, İzmir ve Bursa Ecza Kooperatifleri her biri yaklaşık % 6’şar olmak üzere ortalama Türkiye ilaç pazarının % 18’ini karşılıyor.Böyle bir ekonomik başarı yurtdışındaki eczacı kooperatiflerinin de dikkatini çekiyor ve övgüsünü alıyor.
Kooperatiflerimiz, üst birliğimiz olan Türkiye Eczacı Kooperatifleri Birliği olarak Avrupa Eczacı Kooperatifleri Topluluğu (SECOF- Sociedad Europea De Kooparación Farmacéutica üyesi olarak temsil edilmektedir.
Bu sayede mesleğimiz ve kooperatifimiz ile ilgili en yeni gelişmeleri yakından takip edebiliyoruz.
Eczacı meslektaşlarımızın geleceğimiz ile ilgili mesleki dayanışmanın şart olduğu bilincine sahip oldukları inancımla birlikte bu dayanışmanın daha güçlü olması için kooperatiflere üye olmaları, üyelerin de daha fazla destek vermesi gerektiği düşüncesindeyim.
Mesleğimizdeki gittikçe ağırlaşan sorunları, meslek örgütlerimize ve ekonomik kuruluşlarımız olan kooperatiflerimize destek vererek aşacağımıza inanıyorum.
Türkiye’deki ecza kooperatifleri, biz eczacıların ortak gururudur.
Saygılarımla.
İVEK Derneği Haberi
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM