Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezinde görevli Gümüş, "doğru uygulanan tedavinin insan uzuvlarını ve hayatını kurtarabileceğini" belirtti.
Tedavinin ilk olarak vurgun yiyen dalgıçların iyileştirilmesinde kullanıldığını ifade eden Gümüş, daha sonra bunun başka hastalara da iyi geldiğinin görüldüğünü kaydetti.
Yöntemin, ani işitme ve görme kaybı, kapanmayan kemik yaraları, diyabet ve karbonmonoksit zehirlenmeleri gibi rahatsızlıklar için de uygulandığını bildiren Gümüş, bunun yanında kemoterapi ilaçlarının doku için öldürücü etkilerinin ve radyoterapiye bağlı bölgesel ağrı, kanama gibi şikayetlerin engellenmesinde iyi sonuçlar alındığını vurguladı.
Gümüş, daha çok batı illerinde yaygın olan tedavinin yaygınlaşmaya başladığını vurguladı.
TEDAVİNİN UYGULANIŞI
Uygulamanın branş eğitimi almış hemşire nezaretinde, 10 kişi kapasiteli basınç odasında gerçekleştirildiğini anlatan Gümüş, "Hastalar burada sanki 15 metre suyun altındaymış gibi yüksek basınçlı oksijen soluyorlar. Daha sonra hastaları aralıklarla basıncı azaltarak dışarı alıyoruz" dedi.
Gümüş, camlarında kamera takılı odada, kontrollü panodan teknisyen arayıcılığıyla hastalara zehirlenmemeleri için belli periyotlarla oksijen verildiğini kaydetti.
HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ
Hiperbarik oksijen tedavisi, basınç odasına alınan hastaya bir atmosferden daha yüksek basınçta, aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutulması şeklinde uygulanan tıbbi bir tedavi şeklidir. Hasta oksijeni basınç odasının türüne ve hastalığın durumuna göre, maskeden, başlıktan, ortamdan ya da endotrakeal tüpten alabiliyor.
AA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM