SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN:
-MEDULA SİSTEMİ İLE DİYABET HASTALARININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ İLE İLGİLİ BİLGİLERE ULAŞILABİLİR
- DÜNYADA DİYABET NEDENİYLE 2013 YILI SONUNA KADAR YILLIK 548 MİLYAR DOLAR HARCAMA YAPILDI
- AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDA DİYABET GÖRÜLME SIKLIĞI EN YÜKSEK OLAN ÜLKELER ARASINDAYIZ
TÜRKİYE DİYABET VAKFI BAŞKANI M.TEMEL YILMAZ:
-HASTALARA VERİLEN İYİ EĞİTİM İLE KOMPLİKASYON YÜZDE 50 ORANINDA DÜŞECEKTİR
Sosyal Güvenlik Kurumu ev sahipliğinde ve Türkiye Diyabet Vakfı işbirliği ile düzenlenen 'Diyabeti Durduralım Projesi' kapsamında, ‘2014 Yılı Ulusal Diyabet Parlamentosu’ toplandı.
Gökalp İlhan: MEDULA Sistemi İle Diyabet Hastalarını Teşhis Ve Tedavisi İle İlgili Bilgilere Ulaşılabilir
Başkan Gökalp İlhan, "SGK olarak MEDULA sisteminde yaptığımız düzenlemeler ile hastaları yakından takip edebilmekteyiz. Diyabet hastalarının teşhis ve tedavisi ile ilgili bilgilere buradan ulaşılabilmektedir" dedi. Gökalp İlhan, bu sistemin diyabet hastalarının tedavisi için yapılacak düzenlemelerde ve çalışmalarda Kuruma yol göstereceğinin de altını çizdi.
Gökalp İlhan: Dünyada Diyabet Nedeniyle 2013 Yılı Sonuna Kadar Yıllık 548 Milyar Dolar Harcama Yapıldı
"Tüm dünya nüfusu ele alındığında 382 milyon kişinin diyabet hastası olduğu ve bu sayının 2035 yılına kadar 592 milyon kişiye ulaşacağı öngörülüyor" şeklinde konuşan Gökalp İlhan, dünyada diyabet nedeniyle 2013 yılı sonuna kadar yıllık 548 milyar dolar harcama yapıldığı ve bu tutarın toplam sağlık harcamalarının yüzde 11’ine denk geldiğini sözlerine ekledi.
Diyabetin günümüzde birey, aile, toplum ve devlet üzerinde fizyolojik, psikolojik, sosyolojik ve mali anlamda olumsuz sonuçlara yol açtığını aktaran Gökalp İlhan, "Günümüzde diyabet, sadece tıbbi bir sorun olmanın ötesine geçmiştir. Toplumsal ve küresel bir sorun haline gelen diyabetin bu çerçevede ele alınması gerektiği kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.
Gökalp İlhan: Avrupa Ülkeleri Arasında Diyabet Görülme Sıklığı En Yüksek Olan Ülkeler Arasındayız
Konuşmasına dünya genelinde olduğu gibi, Türkiye’de de milyonlarca insanın diyabetle yaşadığını vurgulayarak devam eden Gökalp İlhan, bu sayının her geçen gün arttığını ve Avrupa ülkeleri arasında diyabetin en çok görüldüğü ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, SGK verileri üzerinde yapılan çalışmalarda, 1 milyon 902 bin 578 obezite tanısı konulmuş hasta olduğunu özellikle belirterek, önümüzdeki yıllarda nüfus yaşlandıkça diyabetin gelişme ihtimalinin de artacağını ifade etti.
Gökalp İlhan konuşmasının devamında son on yılda Türkiye’nin büyük bir ekonomik büyüme gösterdiğini kaydederek, “Ekonomik büyüme yaşam tarzını da etkilemektedir, değişiklikler diyabetin yanında bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar açısından da önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.
Ülkemiz sağlık sisteminde 2003 yılından itibaren Sağlıkta Dönüşüm Programı ile geniş kapsamlı ve etkileyici bir reform sürecinin gerçekleştirildiğinin altını çizen Gökalp İlhan, sağlık sigortası kapsamının genişleyerek, tüm vatandaşların sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştığını dile getirdi.
Gökalp İlhan diyabet tedavisi, bakım hizmetleri ve komplikasyon tedavileriyle ilgili mali konular ile diyabet için alınması gereken önlemler hakkında da katılımcılara bilgi aktardı. Diyabet hastalarının iş hayatında yaşadığı sıkıntılara değinen Gökalp İlhan, hastalığın genellikle aktif çalışma hayatı içinde olan kişilerde görüldüğüne dikkat çekti.
Gökalp İlhan konuşmasının sonunda, geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan ‘Diyabet Liderler Zirvesi’nde de birçok konunun tartışılarak, katılımcıların deneyimlerini paylaştıklarını ifade etti. Zirve sonunda ‘ İstanbul Diyabet Yol Haritası ve Zirve Özet Raporu’ hazırladıklarını sözlerine ekleyen Gökalp İlhan, raporda hazırlanan konu başlıkları ile Diyabet üzerine yapılması gereken konuları katılımcılarla paylaşarak konuşmasını sonlandırdı.
Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı M. Temel Yılmaz: Hastalara Verilen İyi Eğitim İle Komplikasyon Yüzde 50 Oranında Düşecektir
Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı M. Temel Yılmaz ise yaptığı konuşmada, Türkiye’de 7 Milyon diyabet vakasının olduğunu ancak 5 milyon hastanın tedavi altında olduğunun altını çizdi.
Yılmaz komplikasyon gelişme oranlarının sadece hastalara eğitim verilmesi ile mümkün olduğunu vurgulayarak, böyle bir durumda hasta maliyetinin de yüzde 50 oranında azalacağının altını çizdi.
Konuşmasının devamında Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) Türkiye ile ilgili verilerini aktaran Yılmaz, Türkiye diyabet ortalamasının 2025 yılında 7,4 olacağına dikkat çekti. Yılmaz ayrıca diyabetlilerin diyabetlileri eğiteceği bir model üzerine çalıştıklarını söyleyerek, bu çalışmayı 21 ilde başlattıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını kaydetti.
Sosyal Güvenlik Kurumunda gerçekleşen parlamentoya ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcıları Dr. Mustafa Kuruca, Cevdet Ceylan, Murat Yazıcı’nın yanı sıra, idari yöneticiler, diyabet ile ilgili dernekler ve diyabet hastaları katıldı.
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM