Sigara içenlerin içmeyenlere oranla diş kaybetme rizikosu 2,5 ile 3,6 kat daha fazla. Aralarında, Alman Beslenme Araştırmaları Enstiütüsü (DıfE) bilim insanlarının da bulunduğu bir uluslarası araştırma grubunun raporuna göre, sigarayı bırakanlar, bu rizikoyu kısa zamanda azaltabiliyor.
23 bin 300 kişi arasında yapılan araştırmaya göre, diş dökülmesinin en önemli nedenleri diş çürüğü ve diş eti iltihaplanmaları.
Bilim insanları bu periodontit, yani diş yatağının iltihaplanmasında sigara içmek büyük bir riziko faktörü. Sigara içmek, alveo kemiğini yıpratırken, diş delinmesini ve diş dökülmesine neden olabiliyor. Sigara içenlerde görülen diş eti iltihaplanmalarında, neden olarak sigara içmek sık sık ortaya çıkıyor. Sigara içmenin diş çürümesi rizikosunu artırıp artırmadığı henüz saptanamadı.
Sigara içmemek diş sağlığı için en iyisi
Araştırmacılar, "Journal of Dental Research" dergisinde yayınladıkları makalede, sigarayı bırakanların kısa bir sürede diş sağlığına yeniden kavuştukları müjdesini veriyor. Fakat, araştırmaya katılan Birmingham Üniversitesinden Thomas Dietrich, sigaranın dişlerde yaptığı hasarın tamamen ortadan kalkmasının ve rizikonun hiç sigara içmeyenlerin seviyesine gelmesinin on yıl kadar sürebileceği uyarısında bulunuyor. DIfE Araştırma yöneticisi Heiner Boeing ise Sigara içmek insan ömrünü kısaltıyor. Sigara içmemek ciğerler ve damarlar için en iyisidir ve araştırmalarımıza göre ileri yaşlara kadar iyi bir diş sağlığına sahip olmayı sağlıyor dedi.
Araştırma, 50 yaş altı, 50-59 yaşları arası ve 60-70 yaşları arası üç yaş grubunda 23 bin 300 kişi ile yapıldı.
Kaynak: DHA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM