Son aşamaya gelinen proje kapsamında verici sayısının artırılması için Türk Kızılayı ile işbirliği yapılarak, düzenli kan bağışında bulunan kişilere ulaşılması öngörülüyor.
-"Türk Kızılayı'nın elinde her yıl düzenli kan veren 360 bin gönüllü var"
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süredir üzerinde çalışılan TÜRKÖK projesinde sona gelindiğini ve 2014'ün ilk çeyreğinde hayata geçirilmesinin planlandığını söyledi. Proje kapsamında verici kanlarının toplanması için Türk Kızılayı ile protokol aşamasında olduklarını, şu an mevzuatta düzenlenmesi gereken yerler üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Yurt dışında kemik iliği vericileri ile ilgili başarılı uygulamaların benzer şekilde Kızılhaç üzerinden sağlandığını ifade eden Kapuağası, Türk Kızılayı ile kemik iliği nakli için gerekli olan bağışçıların kazanılmasında işbirliği yapılacağını dile getirdi. Kapuağası, "Türk Kızılayı'nın elinde her yıl düzenli olarak kan veren yaklaşık 360 bin gönüllü verici bulunuyor. Bu, rutin olarak yıl içinde bir-iki defa kan veriyor. Çünkü, farkındalıkları yüksek, bilinçli insanlar oldukları için kemik iliği nakline verici olmaya 'ret' cevaplarının çok az olacağını düşünüyoruz ve ilk olarak, onlara başvuracağız" dedi.
Türk Kızılayı tarafından toplanan kanların, Bakanlık tarafından doku tiplemesinin yaptırılacağını belirten Kapuağası, ardından elde edilen bilgilerin hazırlanan özel veri tabanına aktarılacağını ifade etti. Kapuağası, "Türk Kızılayı kanı alacak, biz doku tipini belirleyeceğiz ve verilerin TÜRKÖK bünyesindeki doku bilgi bankasında depolanmasını sağlayacağız" diye konuştu.
Kapuağası, Türk Kızılayı ile yapılacak protokol çerçevesinde ülke genelinde ihtiyaca göre 9-15 bölgeye kök hücre için gönüllü verici merkezleri kuracaklarını belirterek, "Merkezler, Kızılay'ın dağıtım ağı olan, hızlı ulaşamın sağlanabileceği yerlere kurulacak" dedi.
-"İlk olarak gelişmiş test yapılabilecek"
Kapuağası, uygulamanın ve sürecin yurt dışındaki örneklerini görmek için çeşitli ülkelere ekip gönderildiğini aktararak, "Yurt dışında yapılan taramalarda, uyumluluk için ilk olarak ön test ardından gelişmiş test yapılıp yapılmadığına bakıldı. Çünkü, ilk olarak gelişmiş test yapılması durumunda, tam uyumluluk için de süre kısalmış olacak. Şimdi, bunun uygulanıp uygulanamayacağına karar verilecek" diye konuştu.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Kemik İliği Bankası'nın Sağlık Bakanlığına entegre edileceğini dile getiren Kapuağası, TÜRKÖK bünyesinde yapılacak tüm iş ve işlemlerin tamamen devlet kaynaklarıyla yapılacağının ve tarama bedellerinin Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanacağının bilgisini verdi.
YENİ ŞAFAK
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM