Her sene muhakkak gittiğim köyüm bu sene daha farklı daha kıymetliydi. Çünkü artık kirazından vişnesine, bademinden gülüne, oğul otundan ilti otuna kadar hepsi benim ilgi alanım olmuşlardı. Eğer eczacılık fakültesinde okuyorsanız bitkiler sizin işinizdir.
Tabi ki köye gittik ve ben boş durmadım, koştum Fatma Teyze’nin yanına. Neden mi? Çünkü köyde hastalıklara şifa olacak otları bilir. Onunla biraz sohbet ettik. Hangi bitki hangi hastalıkta yarıyor anlatıverdi. İçlerinden en ilgimi çekeni Oğul otu olmuştu. Neydi bu Oğul otu, Latince adı neydi, gerçekten çok şifalı; nerdeyse her derde deva dedikleri kadar var mıydı?
Oğul otu; Latince ismiyle Melissa officinalis. Halk Oğul otu demiş kendisine çünkü hoş kokusu ve içerdiği uçucu yağlardan ötürü arıcılıkta oğul çekmede etkiliymiş. Gerçekten denildiği gibi birçok hastalıkta da şifalıdır. Sinir sistemini teskin edici özellikte aynı zamanda kalp rahatsızlıklarına da birebirdir. Baş ağrısı, uykusuzluk, bitkinlik, mide rahatsızlıkları gibi durumlarda da korkmadan kullanabileceğimiz bir deva kaynağıdır.
Dioscorides’in Materia Medica’sında, Melissa officinalis (melissophullon) dekoksiyonunun akrep sokmalarına ve diş ağrısına karşı kullanıldığı belirtilmiş, ayrıca kadınların menstrüasyon döneminde banyo olarak kullanmaları tavsiye edilmiş. İbn-i Sina’nın “El-Kanun fi’t-Tıbb” adlı eserinde Oğul otu, “Bazrencbuyeh” adıyla geçmekte; ‘‘bütün balgami, cinsi hastalıklarla, sevdavi hastalıklar üzerine etkilidir, ağız kokusuna iyi gelir, sevdavi kaşıntılarına iyi gelir, beyindeki tıkanıkları ve nefes darlığını giderir, kalbi ferahlatır, sindirim için uygundur ve hıçkırığa hayırlıdır” olarak geçer.
Ülkemizde yaygın olarak Bursa, Bilecik, Bolu, İstanbul, Ankara, Amasya, Samsun, Kütahya, Malatya ve Tunceli illerinde bulunan oğul otu halk tarafından geleneksel olarak sedatif, antispazmodik ve hipotansif amaçlarla kullanılmaktadır. En önemli ve gözüme çarpan yanıysa çeşitli kaynaklarda herhangi bir yan tesirinin olmadığından söz edilmesidir.
Evet, oğul otu geniş tedavi edici yelpazesiyle sağlıkçıların gözdesi olmaya aday, aynı zamanda bitkisel oluşuyla da iç ferahlığı ile kullanabileceğimiz bir tıbbi bitkidir. Başta da söylediğimiz gibi gerçekten her derde devamıymış, karar sizin.
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM