50 cm boylarında nisan haziran aylarında pembe sarı çiçek açan bir bitkidir. Meyveleri kokusuz, nahoş lezzetli olup, ezildiği zaman kuvvetli ve özel kokular yayar. Tohumları öğütülerek pastırmalara sürülen çemenin yapımında kullanılır. Çemen otu ülkemizde yabani olarak orta ve güney Anadolu'da yetiştirilir. Tohum alındıktan sonra geriye kalan meyve parçalarının toz edilmesi ile elde edilen ürün poy olarak isimlendirilir.açık sarı hafif kokulu bir tozdur. Baharat olarak kullanılir.
İçeriği nde;Uçucu ve sabit yağlar, trigonellin, kolin ve kumarin, zamk, rutin, saponin, diosgenin, müsilaj ve alkaloitler (kolin ve trigonelline) gibi maddeler bulunur. Ek olarak tohumlar polisakkarit galaktomannan bakımından zengin bir kaynaktır.
Çemen otu şifalı bitkisinin tohumları diosgenin, yamogenin, gitogenin, tigogenin ve neotigogenler gibi saponinlerin kaynağıdır. Mineral ve vitamin olarak ise kalsiyum, demir, fosfor, tiamin, riboflavin, niasin ve C vitamini ihtiva etmektedir
Çemen otunun kurutulmuş tohumları, Foenugraeci semen ve bunlardan hazırlanan etkili dozda preparatlar oral olarak kan-lipid kolesterol yüksekliğine karşı, Tip II diyabette kan şekerini düşürmek için ve iştahsızlık endikasyonlarına karşı kullanılmaktadır. Yerel iltihaplarda yara kompresi kullanılır.
ÖNLEMLER: Bu ürünün sıvı preparatları şeker ve / veya alkol içerebilir. Şayet kullanıcıda şeker hastalığı yada karaciğer problemleri varsa dikkat edilmesi tavsiye edilir. Çemen otu şifalı bitkisinin gebelikte kullanımı önerilmez. Emzikli anne iseniz gene emzirme öncesi bir doktor tavsiyesi alınız.Bu ürünü kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza kullandığınız tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçları söyleyiniz.
Ülkü ALKO
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM