Biliminsanları, klonlanmış insan embriyosundan kök hücre üretmeyi başardı. Bu kök hücreler, hasta ile aynı genetik kodu taşıdığı için, nakillerde ‘doku uyuşmaması’ sorununu ortadan kaldırıyor.
Pek çok hastalığın tedavisi için umut ışığı olarak görülen kök hücre araştırmalarında bir kilometre taşı daha aşıldı. ABD’de biliminsanları, klonlanmış insan embriyosundan kök hücre üretmeyi başardı. Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nden Shoukrat Mitalipov başkanlığındaki bilim ekibi, altı yıldır sürdürdüğü araştırmalar sonucu, bağışlanan yumurtalardan oluşturulan altı embriyodan kök hücre elde ettiklerini duyurdu. Dünyada pek çok araştırmacı yaklaşık 10 yıldır embriyodan kök hücre elde etmek için araştırma yapıyordu. Hatta Güney Koreli Hwang Woo-suk iki yıl önce bunu başardığını duyurmuş ancak pek çok sahte kanıta başvurduğu anlaşılmıştı. Embriyodan kök hücre elde etmek, bu hücrelerin hasta ile aynı DNA’yı taşıyacak olmasından ötürü önem taşıyor.
DEVRİMSEL NİTELİKTE
Normal kök hücre tedavisinde, hastadan alınan kök hücreler her türlü organ dokusu haline dönüştürülebiliyor. Ancak bu dokuların DNA’ları tutmadığı için metabolizma, nakledilen dokuyu reddebiliyor. Klonlanmış embriyodan alınan kök hücreler ise, hasta ile aynı genetik yapıya sahip oluyor ve teoride nakillerde ‘doku uyuşmaması’ sorununu ortadan kaldırıyor. Dr. Shoukrat Mitalipov, yöntemin devrimsel nitelikte olduğunu, özellikle beynin ve pankreasın reddetmeyeceği kök hücre dokularının geliştirilebileceğini söyledi. Böylece tedavisi mümkün olmayan, ömür boyu tedavi gereken Parkinson ve diyabet gibi hastalıklara çare üretilebilecek, kalp krizinin kalp ve beyinde yarattığı doku zararları giderilip felçli hastalar ayağa kaldırılabilecek.
HÜRRİYET
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM