Böbrek yetmezliği bulunan hastalarda kalp krizi riskinin, sağlıklı kişilere oranla 10 kat fazla olduğu belirtildi. Riskin artmasının gerekçesi, çok erken dönemde damar sertliği gelişmesi gösteriliyor.
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Siren Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böbrek yetmezliğiyle kalp hastalığının birbirine çok parelel iki hastalık olduğunu belirterek, böbrek hastalarının teşhisten itibaren kalp hastası olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Böbrek hastalarının, düzenli kalp ve damar hastalıkları açısından da incelenmesinin önemine değinen Sezer, böbrek hastalarının yüzde 60'ının kalp ve damar hastalıklarına bağlı sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade etti.
Sezer, böbrek hastalarında ilk sıradaki ölüm nedenin "kalp" olduğunu vurgulayarak, bunların kalp krizi, kalp yetmezliği, kalpte ritim bozukluğu ya da felç şeklinde geliştiğine dikkati çekti.
Sezer, " Böbrek yetmezliğine bağlı diyaliz hastası, kendi yaşıtlarından yaklaşık 10 kat fazla kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler ölüm nedeni ile karşı karşıyadır" diye konuştu.
Böbrek yetmezliğinde erken evreden itibaren kalp krizi riskinin bulunduğunu dile getiren Sezer, birçok vakanın böbrek hastalığı son döneme gelmeden kalp hastalığı nedeniyle kaybedildiğini belirtti. Sezer, "20 yaşında bir diyaliz hastasının, 20 yaşındaki sağlıklı bir kişiye göre 500 kat fazla kalp krizi geçirme riski mevcut" ifadesini kullandı.
AA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM