Doğuştan ya da sonradan işitme kaybı olan çocuklar artık “biyonik kulak” ile duyup, konuşabiliyor. Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz Klinik Şefi ve Koklear İmplant (biyonik kulak) Merkez yöneticisi Doç. Dr. Levent Olgun ve ekibi, 1998'den beri bin 500'e yakın çocuğa ses olurken, ailelerin de yüzünü güldürmüş. Doç. Dr. Olgun, doğuştan ya da sonradan işitme kaybında erken teşhisin önemli olduğunu belirtirken, ilerleyen yaşlarda ise olumlu sonuç alınmasının güç olduğunu söyledi. Koklear İmplantasyonun, çocuk 8-9 aylıkken yapılması hâlinde duyabilir ve konuşabilir olduğunu, ilerleyen ay ve yaş aralığında ise tam netice alınamadığını ifade eden Olgun “Burada kritik nokta, ameliyatın ilk 2 yılda yapılması. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı 'tarama testleri'nin büyük önemi var. Bu taramalar sayesinde çocuklarda doğumun hemen akabinde duyma kaybının olup-olmadığı tespit ediliyor. Önemli olan erken teşhis..” dedi. Operasyonda en önemli aşamalardan birinin cihaz sonrası olduğunu kaydeden Levent Olgun, “Cihazı takmakla her şey bitmiyor. 2 yaşında ameliyat olan bir çocuk bu yaşına kadar sesle tanışmamış. Bunların beynini sesle beslemek için aileleri de eğitiyoruz” dedi.
'Biyokulak' uygulaması nasıl yapılıyor?
Kafatasının içine bir iç parça takılıyor. Bu parçada elektrot var. Yüz sinirinin üzerinden geçirilen elektrot, iç kulağın salyangoz kısmına yerleştiriliyor. Sinir uçlarının uyarılması sonucu sinyaller beyne gidiyor.
SONRADAN İŞİTME KAYBINA UĞRAYANLARA DA UYGULANIYOR
Kaybolan işitme? duyusunu yeniden kazandıran cihaz,?sadece çocuklara yönelik değil, belli durumlarda yaşlılara da uygulanabiliyor. Çeşitli sebeplerle sonradan işitme kaybına uğrayan hastalarda da?olumlu?sonuç?veriyor.?Uzmanlar bu konuda da erken teşhisin önemli olduğunu belirtiyor.
Türkiye Gazetesi
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM