Bitkiler Konunun Uzmanlarına Bırakılmalı
Bitkisel gıda takviyelerinin yanlış kişilerce yanlış şekilde piyasaya sürüldüğüne vurgu yapan Prof. Dr. Aynur Sarı, “Bitkisel ilaçlar suistimal ediliyor. Konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından insanlar yanlış bilgilendiriliyorlar. Sonucunda çok ciddi şeyler olabiliyor. Burada donanımlı eczacılara çok büyük rol düşüyor. Bitkisel gıda desteği adı altında eczanelerde olması gereken ürünler değişik mağazalarda yerlerini alıyor. Bunları önlemenin yolu eczacının kendini iyi yetiştirmesi ve haklarını savunmayı ihmal etmemesinden geçer” dedi.
Bitkisel İlacın Tanımı Yapılmalı
“Bitkisel ilaç tanımının iyi yapılması gerekiyor. Mucizevi sonuçlar vaat etmemek gerekiyor. Bitkisel ilaçların konvansiyonel ilaçlardan farkı yoktur. Onun da etki ve yan etkileri söz konusu. Kullanımları da buna göre son derece dikkatli olmalıdır” şeklinde konuşan Sarı, bu ürünlerin de beklenmeyen etkilerinin ve de etkileşimlerinin olduğuna dikkat çekti.
Endikasyon Belirten Ürünler Sağlık Bakanlığı Denetimine Alınmalı
Piyasadaki ürünlerin geçtiği kontrolleri ve denetimleri üzerinde konuşarak şunları söyledi; “Bitkisel gıda takviyeleri Tarım Bakanlığı’ndan onay alıyor. Bir üründe endikasyon belirtiliyorsa bunun Sağlık Bakanlığı tarafından onay alması gerekir. Bu konuda geçmiş zamanlardan günümüze gelişmeler oldu, bunu kabul etmek gerekir”
Bitkisel Ürünler Konusunda Hekimlerin Desteği de Gerekli
Konuşmalarına şu sözlerle devam etti; “Bitkiler ve kullanımları üzerinde pazarın daha sağlıklı bir hal alması hususunda duruma hekimlerin de el atması gerekiyor. Endüstri bu konuya eğilmeli, hekimler bilgilendirilmeli diye düşünüyorum. Mesela Almanya’da hekimler fitoterapi eğitimi alıyor. Bizde ne yazık ki bu durum böyle değil. Hekim tarafından reçete edilmediği için bu ürünler endüstri tarafından da üretilmiyor. Talep olmalı ki üretim olsun. Bizim endemik bitkilerimiz ve ülkemize has türlerimiz o zaman değerlenir. Elbette eczacılar da bu işe el atmalı”
Kültür Üretim Standardizasyon Açısından Önemli
Üretim konusunun tedavi için çok önemli olduğunu söyledi ve “Yabani bitkilerin kullanımından çok kültür yapılması taraftarıyım. Bitkilerin etken madde açısından belli standartları olması gerekir. O açıdan kültür yöntemi ile standart bitkilerin üretimi bu işi ciddi yapmak için en önemli şarttır” dedi.
Alternatif Tıp=Geleneksel Tıp
“Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu geleneksel yöntemle tedavi oluyor lakin kullanılan droglar standardize değil. Etkinlik, güvenilirlilik ve kalite açısından yeterli değil. O açıdan bu uygulama alternatif tıp diye adlandırılıyor. Bizim fitofarmakoterapi diye adlandırdığımız tedavi yönteminde ise konvansiyonel ilaçlarla aynı kalitede belli standartlara sahip, etken madde açısından belli miktar içeren, klinik çalışmaları yapılmış, etkinliği bilinir örnekler söz konusu. Bu şartlar sağlandığı zaman bu tedavi alternatif tıp olmuyor, fitofarmakoterapi oluyor” şeklinde konuştu.
İVEK Özel Haber/ Ayşe Esra GÜLER-Ülkü ALKO
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM