Vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği kontrolsüz yanıt ile kendi doku ve organlarına zarar vermesiyle ortaya çıkan, çağın en tehlikeli hastalıkları arasında olan ''sepsis'' yılda 5 milyondan fazla yenidoğan ve çocuk ölümüne yol açıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş, ölüm vak'alarının azaltılabilmesi için tanı ve tedavinin çok hızlı yapılması gerektiğini tanı ve tedavide yaşanacak her 1 saatlik gecikmenin Sepsis'ten ölme olasılığını yüzde 8 oranında arttırdığını belirtti.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş, Dünya Sepsis Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Sepsis tanılı çocuk hastaların yüzde 10 - 50'sinin kaybedilmekte olduğunu, yılda 5 milyondan fazla yenidoğan ve çocuk ölümüne yol açarak, çocukluk çağındaki ölümlerin önemli bir kısmına da bu hastalığın yol açtığını kaydetti.
Sepsis nedir?
Sepsis hastalığına ilişkin bilgi veren Yıldızdaş,"Vücutta enfeksiyon geliştiğinde savunma mekanizmaları enfeksiyonu kontrol altına almaya çalışır. Sepsis, bir enfeksiyona karşı vücudun yanıtının kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkar. Sepsis, yalnız az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler için değil gelişmiş olan ülkeler için de önemli bir halk sağlığı sorunudur" dedi.
75 bin çocuk 'sepsis' hastası...
ABD'de yılda 75 bin çocuğun ciddi Sepsis nedeniyle hastaneye yatırıldığına dikkati çeken Yıldızdaş, hastalığın erken tanı konularak tedavi edilmez ise, birçok organda yetmezliğe, şoka ve yüksek oranda ölüme yol açabildiğine vurgu yaptı. Sepsis nedeni ölümlerin çok fazla olduğunu belirten Dinçer Yıldızdaş, ölüm vak'alarının azaltılabilmesi için tanı ve tedavinin çok hızlı yapılması gerektiğini tanı ve tedavide yaşanacak her 1 saatlik gecikmenin Sepsis'ten ölme olasılığını yüzde 8 oranında arttırdığını dile getirdi.
ABD'de yılda 75 bin çocuğun ciddi Sepsis nedeniyle hastaneye yatırılıyor
Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş, ayrıca "Sepsis ile savaşabilmek için öncelikle sağlık personeli olmak üzere toplumun hastalıkla ilgili farkındalığının arttırılması, erken tanı ve tedavinin öneminin kavranması, Sepsis tanı ve tedavisine yönelik uluslararası yönergelerin yaygın kullanımının sağlanması, ilgili tüm verilerin ciddi bir sağlık problemi olması nedeni ile ayrı bir kalemde değerlendirilmesi gerekmektedir" açıklamasında bulundu.
Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Derneği tarafından Türkiye genelindeki hastanelerde konunun uzmanları tarafından Sepsis'i erken tanıma ve tedavi etme konusunda hedef kitlesinde hekimlerin yer aldığı eğitimlerinde planlandığını dile getiren Yıldızdaş, yine çocuk yoğun bakım ünitelerinin olduğu tüm birimlerde farkındalık toplantısı yapıldığını sözlerine ekledi.
Kaynak: IHA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM