Burun tıkanıklığının genellikle burun içerisinde çok fazla mukus bulunmasından kaynaklı olduğu düşünülür. Bununla birlikte burun çoğu durumda, iç yüzeyini kaplayan dokudaki kan damarlarının inflamasyon kaynaklı olarak şişmesiyle tıkanmaktadır.
Burun tıkanıklığı; soğuk algınlığı, grip veya havadaki yabancı maddelere karşı alerjik reaksiyon nedeniyle de gelişebilir. Örneğin virüs burun içerisine girdiğinde, vücut tarafından burun içerisindeki dokunun şişmesine neden olan kimyasal maddeler salgılanır ve burunda aşırı miktarda mukus üretimi olur. Bu mukus birikerek burnun tıkanmasına neden olabilir. Bebeklerdeki burun tıkanıklığı ise genellikle normal mukusun burunda birikmesiyle oluşmaktadır.
Sağlıklı bir bebeğin burnu ortamın nem oranının azalmasına bağlı burun içinin kuruması sonrası tıkanabilir. Yani her burun tıkanıklığı hastalık anlamına gelmez.
Bebekler burun çekmeyi bilemedikleri için burun tıkanıklığını kendi başlarına halledemezler. Bu durumun verdiği rahatsızlık bebeklerde öncelikle huzursuzluğa yol açacaktır. Ağız yoluyla aynı anda hem nefes alma hem de beslenme işlevlerini yerine getirmekte güçlük çekeceği için beslenme bozulacak ve iştah azalacaktır. Çok ileri dereceli burun tıkanıklıklarında uyku sırasında apne, yani solunum kesilmesi bile olabilir
Burun tıkanıklığını gidermenin en iyi yolu buruna tuzlu su(serum fizyolojik) damlatmaktır. Tuzlu su biriken mukusun yoğunluğunun azaltılmasını ve böylece burundan temizlenmesini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca burundaki dokuların nemli tutulmasını da sağlayabilmektedir.
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM